Фирма по ДДС в ЕС. Наем и фактури

Фирма по ДДС в ЕС.

Наем и фактури  счетоводни услуги, фирма, ддс, наем, упряавител, регистрация, бургас, софия, пловдив, русе

Въпрос:

Здравейте, имам следните въпроси:
1.Фирма в процес на регистрация по ЗДДС- доброволна, издава фактури на физическо лице намиращо се в Норвегия за извършване на ремонтни дейности на негов обект от наши служители командировани там. Кой член от ЗДДС ще се посочва като основание за издаване във фактурата,0% ли ще е ДДС,в коя колона от Дневниците за продажби ще се посочва?
2.На това физическо лице плащаме и наем за обект,който се намира в Норвегия - приспадаме ли данък при плащането на наема или си плащаме наемната цена и си отчитаме разхода - платеца на дохода е в България,а получателя е в Норвегия?
Благодаря Ви предварително!

 

Отговор:

Здравейте,

Факта , че сте в процес на регистрация сам по себе си не Ви дава основания да говорите за ДДС въобще. След като получите регистрация по ЗДДС, едва след това може да говорите за начисляване на ДДС с разчични ставки -  0% , 9% или 20%. В този случай като основание за неначисляване на ДДС се записва чл.113, ал. 9 от ЗДДС.

Ако вече имате регистрация по ЗДДС, то тогава съгласно чл.21, ал.1 от ЗДДС, ако предоставяте услуги на физическо лице в Норвегия, то мястото на изпълнение на услугата е там където Вашата фирма е установила икономическата си дейност ( по принцип по адрес на регистрация в България) . След като мястото на предоставяне на услугата е в България, то тогава ще трябва да начислите 20% ДДС върху фактурираните ремонтни дейности и  ДДС ще се посочва в  кол.12.

На втория Ви въпрос мога да отговоря, че получателят на доход от наем който плащате е лице установено в Норвегия и то там ще декларира своите доходи и ще плаща своите данъци съгласно норвежкото данъчно законодателство. За Вас не съществува задължение за удържане и внасяне на суми във връзка с изплащането на наем в Норвегия.

Надявам се да съм Ви бил полезен с отговорите.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден