Съдружник и Управител на две дружества. Осигуровки.

Съдружник и Управител на

две дружества. Осигуровки.  счетоводни услуги, управител, съдружник, фирма, дружество, осигуровки, софия, пловдив, русе, бургас

 

Въпрос:

Предстои ми регистриране на второ ООД. Вече имам едно ООД, в което съм съдружник с 50% дял от капитала и Управител. Във второто ООД също ще бъда съдружник с 50% дял от капитала и Управител. И в двете дружества /старото и новото/ останалите 50% от капитала са собственост на друго дружество, така че Управител мога да бъда само аз като единственото физическо лице от съдружниците. А и в действителност аз наистина изпълнявам длъжността Управител в първото ООД и ще изпълнявам длъжността Управител и в новото ООД. От първото ООД се осигурявам по ДУК като Управител върху сумата от 900 лв. Нямам осигуряване на никакво друго основание. Въпросът ми е: След като регистрирам второто ООД , подпиша ДУК отново за сумата от 900 лв. и започна да работя и за него как трябва да се осигурявам ? Въпросът ми е основно насочен към намирана на вариант за пестене на пари за осигуровки от второто дружество.

 

Отговор:

Здравейте,

Най-финансово щадящ е варианта, в който в първото дружество се осигурявате като самоосигуряващо се лице с авансови осигурителни вноски върху 420 лв. месечно ( ако доходите Ви като физическо лице от предходни години изисква по-висок праг, то тогава осигурителния праг ще е по-висок ) и в ДУК да запишете, че за положения труд като управител няма да получавате възнаграждение. Във второто дружество тогава може въобще да не се осигурявате, тъй като ако подпишете и с второто дружество ДУК без възнаграждение, няма да дължите осигуровки по него, а тъй като се осигурявате вече в едно дружество като самоосигуряващо се лице не следва и от другото дружество да правите вноски като такова лице.

Ако останете в първото дружество да се осигурявате върху 900 лв. то във второто можете да сключите ДУК без възнаграждение и тогава ще трябва да се осигурявате във второто като самоосигуряващо се лице с авансови осигурителни вноски върху 420 лв. месечно.

Надяваме се да сме Били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден