Фактури и касови бележки от професионален домоуправител?

Фактури и касови бележки от професионален домоуправител?

 

Въпрос:

Уважаеми господа,
Във входа на етажната собственост, където се намира собственият ни офис (собствен на фирмата ни) ни обслужва външна фирма "Х" като професионален домоуправител. За общи разходи ни събират парични средства за, които се явяват разход на фирмата ни, за които фирма "Х" ни издава някакви фирмени протоколи, а не фактури! По този начин разхода ни не може да се осчетоводи. До сега, почти една година, от тази фирма-професионален домоуправител не сме получили нито Данъчни фактури, нито фискални касови бележки. До колкото знам съгласно Закона за счетоводството, респ. Наредба Н-18 от 13 декември 2006г. те са задължени да правят това и въпреки, че са регистрирани по ДДС, те не го правят, което е нарушение на чл.113, ал1 от ЗДДС!
Не съм нито счетоводител, нито юрист, инженер съм и за това се обръщам към вас с молба да ми кажете как да отчитам, с какви документи и в съответствие с кои нормативни документи тези общи разходи за входа?
С уважение. счетоводни услуги, етажна собственост, домоуправител, фактури, касови бележки, професионален домоуправител, варна, русе, бургас, пловдив

 

Отговор:

Здравейте,

За получаваната от Вашето дружество услуги за професионален домоуправител, дружеството "Х" е задължено да Ви издава фактура и касова бележка за платената в брой сума.

Но не стои въпроса за събираните суми за ел. енергия и други общи разходи, където горецитираната фирма е само посредник в разплащанията между членовете на етажната собственост и съответните дружества които реално предоставят услугата.За всички тези събирани суми е достатъчно да имате копие от протокола с който общите разходи за ел.енергия и другите комунални услуги се разпределят между членовете на етажната собственост. В протокола трябва ясно да са отразени за какъв период са разпределените суми, към кои доставчици трябва да се платят, кои са членовете на етажната собственост. На тази база тези раходи ще бъдат признати за фирмата Ви. Единствено не можете да ползвате платения ДДС като данъчен кредит ( ако сте регистриран по ЗДДС), защото нямате документ отговарящ на изискванията на ЗДДС.

В обобщение можем да преповторим, че имате право да получите фактура с касова бележка само за таксата която плащате за услугата на професионалния домоуправител. Ако не Ви бъде представена такава можете да сезирате териториалната дирекция на НАП.

Надяваме се да сме Ви били полезни

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден