Продажби чрез онлайн магазин

Продажби чрез онлайн магазин

 

Въпрос:

Здравейте, ако ми позволите ще ви задам, въпросите, които живо ме интересуват.

Имам фирма по ДДС и онлайн магазин. чрез който осъществявам дейността си. Работя с Еконт без касов апарат и плащания в брой. Търговец на дребно съм. Имам проблем с настоящата си счетоводителка. Тя изисква издаване на фактура при всяка продажба по интернет. И естествено сайта ми издава такава. На нея обаче няма ЕГН на лицето и сумата словом. Искам да съм сигурна дали това е достатъчно за НАП?

Предварително благодаря! 

продажби на физически лица, онлайн магазин, счетоводни услуги, продажби, магазин, консултации, НАП, Варна, Русе, Бургас, Пловдив, София, счетоводство

 

Отговор:

Здравейте,

Не е проблем факта, че издаваните от сайта фактури за физически лица са без ЕГН. За НАП представляват интерес сделките с юридически лица, тъй като при насрещни проверки се търсят кои са контрагентите. Физическите лица закупуват Вашите артикули за лична употреба и не представляват интерес за НАП, след като с фактурите Вие отчитате продажбите които сте извършили.

Липсата на изписаната фактура словом също не е проблем, защото това е формално изискване, въведено  против подправяне на цифри при ръчно издадени документи. Още повече, че плащането се осъществява чрез Еконт (лицензиран от БНБ оператор за парични разплащания - все едно плащането е осъществено чрез банка) и Вие притежавате документ за платената сума по фактурата.

Успешен ден.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден