Онлайн търговия. Осигуровки, отчитане на продажби

Онлайн търговия. Осигуровки и отчитане на продажби

 

Въпрос:

Здравейте,
Предстои ми да стартирам търговска дейност и се свързвам с вас относно следните казуси:
1.Фирмата, която ще извършва дейност има двама собственика, които са и управители. След започване на дейност, задължително ли е и двамата да се осигуряват или може да се осигурява само единият - този, който реално извършва дейност, който подписва фактури, който прави разходи и прочее?
2.Същността на дейността на фирмата е онлайн търговия. Приходите ще идват от наложени платежи. Ако плащането на наложените платежи се извърша чрез пощенски паричен превод от лицензиран пощенски оператор (каквито са Еконт и Спиди) нужно ли е нещо друго освен разписката за пощенски паричен превод, за да се осчетоводяват продажбите? Нужно ли е да се издава и фактура, например?
Поздрави счетоводни услуги, онлайн продажби, дружество, варна, русе, отчитане на продажби

 

Отговор:

Здравейте,

На поставените от Вас въпроси можем да отговорим по следния начин:

1 Ако сте регистрирали и двамата собственика като управители  и двамата управители ще трябва да се осигуряват. Ако в договорите за управление на управителите е записано че ще получават възнаграждение за труда им по управлението на дружеството, то и двамата ще трябва да правят осигурителни вноски поне на на минималните осигурителни прагове за първа група по кода на икономическа дейност ( в търговията на дребно е 1299 лв. ) като 40 % са за тяхна сметка и 60 % са за сметка на дружеството. Сумата на възнаграждението и вноските на осигуровки за сметка на дружеството се признават за разход на дружеството и намалят облагаемата с данъци сума в края на годината.
Ако в договорите за управление е записано че няма да получават възнаграждение за труда им по управлението на дружеството, то и двамата ще трябва да правят осигурителни вноски върху осигурителен доход минимум 510 лв. месечно, като 100% са за сметка на самите управители като физически лица и не са разход на дружеството.

Е възможно съдружника който не осъществява никаква дейност по управлението ( подписва договори, фактури  или с други думи не оставя никаква следа в дейността на фирмата) да не прави вноски за осигуряване, но за целта трябва да се впише промяна в Търговския регистър и той да не бъде управител.

2. Ако плащанията се извършват чрез лицензиран от БНБ оператор на парични средства ( каквито са Еконт и Спиди ), то се приема че получените средства са по банков път и не е необходимо за тези средства да се издава касова бележка от АКАФП ( касов апарат ) и разписката е достатъчна. Ако клиента Ви поиска Вие сте задължени да издадете фактура. Нормално е Юридическите лица да искат фактура за да си идентифицират (узаконят) разхода който са направили. Но за физическите лица - може само при поискване.

Надяваме се сме били полезни

Поздрави




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден