Строителна фирма в Германия. Български работници?

Строителна фирма в Германия. Работници от България?   

счетоводни услуги, фирма, строителство, работа, работници, софия, пловдив, русе, бургас

 

Въпрос:

Имам фирма строителна в Германия, искам да отворя офис в България за набиране на работници. Трябва ли да отварям фирма в България или мога с тази от Германия. Момичето което ще работа за мен си им а офис, но с друга дейност мога ли да използвам нейния офис.

 

Отговор:

Здравейте,

От така поставения от Вас въпрос виждаме три възможности за постигането на търсения от Вас ефект:

- да регистрирате посредническа агенция която да търси работници за фирмата Ви в Германия

- да регистрирате строителна фирма в България, която по силата на договор между двете Ви фирми ( германската и българската) да командирова работници в Германия за извършване на определени строителни дейности

- да отворите офис на немската си фирма за набиране на строителен персонал за Германия

Всеки от трите варианта има предимства и недостатъци, като по-важните моменти са:

- при първия и третия вариант българските работниците, които ще работят в Германия ще трябва да се осигуряват по реда на немското осигурително законодателство

- при първия и третия вариант трябва да получите лиценз от агенцията по заетостта в България

- при втория вариант, работниците Ви може да се осигуряват по българското осигурително законодателство ( което е със значително по-ниска осигурителна тежест), но за да може да командировате работници в Германия, в България трябва да останат да работят минимум 25% от производствения персонал и минимум 25% от приходите от дейността на това дружество трябва да са с произход в България. На всеки от командированите, за да се осигурява по българските ставки работейки в Германия се вади удостоверение А1, което показва кое е приложимо осигурително право ( вади се от НАП при изпълнение на определени условия, за част от които вметнахме по-нагоре)

Всеки един от тези три варианта е възможен - въпрос на разчети как искате да работите.

Няма проблем да ползвате чужд офис - сключвате договор за наем и може да работите от чужд офис. При наличие на договор за наем може да регистрирате и дружество със седалище и адрес на управление на въпросното място.

Надяваме се да сме били полезни!

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден