Микроблейдинг - ЕТ, ЕООД, свободна професия?

Микроблейдинг - ЕТ, ЕООД, свободна

професия? Касов апарат?    счетоводни услуги, свободна професия, касов апарат, микроблейдинг, бургас, софия, пловдив, русе

 

Въпрос:

Здравейте, въпросите ми са относно процедурата Микроблейдинг. Бих искала да го практикувам в два салона, които не са мои. Ако има интерес ще си наема мое студио. Изискванията от ХЕИ са ми ясни, но от към фирмено счетоводство - не. Бихте ли могли да ме посъветвате, задължително ли е отваряне на фирма в случай, че ще работя в определен салон, но не като техен служител? Като ще имам уговорка да им плащам или за месец или за определени дни, в които ще работя при тях? Задължена ли съм да давам документ на клиента? Благодаря ви предварително!

 

Отговор:

Здравейте,

За да осъществявате някаква стопанска дейност ( независимо каква е тя) трябва да изберете подходяща стопанска структура, чрез която това ще става. Независимо дали ще пристъпите към отваряне на фирма или към регистрация като лице упражняващо свободна професия, вариантите пред вас са следните:

1. Учредяване на търговско дружество – ЕООД във вашия случай.

2. Регистрация на ЕТ.

3. Регистрирате се като лице упражняващо свободна професия.

В първия случай, при регистрация на ЕООД, облагането Ви с данъци се осъществява по Закона за корпоративното подоходно облагане ( от всички регистрирани приходи от дейността( приходите в брой задължително чрез касов апарат ) се вадят всички документално доказани разходи ( включително и тези за сумите които ще плащате за работните места в салоните, след като имате сключен договор за това) и върху така формираната печалба се начислява 10% данък. За да може да ползвате остатъка от печалбата ( след плащане на 10% данък) за лични нужди, ще трябва да я разпределите като дивидент и да платите 5% данък дивидент и остатъка е изцяло Ваш. Длъжна сте да издавате касови бележки на клиентите за всяка услуга, ако изберете тази форма на стопанска дейност.

Във втория случай, при регистрация на ЕТ,  формирате печалбата по същия начин,(  приходите в брой задължително чрез касов апарат) но заплащате 15% данък и остатъчната печалба е Ваша. Тук тънкия момент е, че за задълженията на ЕТ отговаряте с цялото си лично имущество ( кола, дом, вила и т.н), докато при първия случай собственика на дружеството не отговаря за задълженията на дружеството с личното си имущество ( най популярно казано)

При ЕТ имате възможност да избирате да заплащате не 15% данък печалба а  патентния данък  ( при положение че микроблейдинга е включен в професиите които могат да се облагат с патентен данък - ако дейността може да бъде причислена към професията "гримьор" ) Размера на патентния данък се определя по тарифа в зависимост къде ще се практикува дейността ( за различните по големина населени места размера е различен). Независимо от това сте длъжна да издавате касови бележки на клиентите.

В третия случай, като лице упражняващо свободна професия, ако имате документ доказващ придобиването на специфични професионални умения ( грубо казано "майсторско свидетелство"), то можете да се регистрирате в Търговския регистър като физическо лице упражняващо "свободна професия" и тогава върху всички регистрирани приходи, се признават 25% нормативно признати разходи, без да има нужда от документално доказване, и върху останалите 75% от приходите ще дължите 10% данък. Остатъка от печалбата е "свободен" за лично потребление. Нямате задължение да регистрирате касов апарат при работа чрез свободна професия.

Надяваме се да сме изяснили малко "картинката" и да сме Ви ориентирали във възможностите за избор.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден