Признаване на разходи при командировка на управител

 

Признаване на разходи при

командировка на управител  счетоводни услуги, счетоводител, командировка, разходи, управител, фирма, софия, бургас, пловдив, софия

 

Въпрос:

Здравейте,
Моля Ви за Вашето компетентно мнение по много спорен въпрос:
Какви разходи се признават при командироването на управителя на ЕООД, който има сключен ДУК с дружеството, но пътуването е осъществено с личен автомобил.
Предварително Ви благодаря.

 

Отговор:

Здравейте,
Когато имате заповед за командировка, в нея са определени трите основни разхода по време на командировка - "дневни", "пътни" и "квартирни".
Със заповед за командироване могат да се изпратят в командировка с определени задачи лица които имат трудови отношения с дружеството, лица които имат сключени договори за управление и прокура, както и лица , които не са в такива отношения с дружеството ( външни лица ) . За да се признаят разходите, на първо място те трябва да са свързани с дейността на дружеството - т.е. в заповедта за командировка поставената задача в графа "цел" трябва да е свързана с дейността на дружеството. Например дружество, имащо предмет на дейност производство на плодове и зеленчуци, би могло да командирова лица на международно селскостопанско изложение в страната или чужбина, със задача запознаване с нови сортове, техника и технологии в областта на земеделието. Но ако същото дружество командирова лица в страната или чужбина за участие в кинофестивал, то разходите за командировка няма да бъдат признати като присъщи разходи за дейността на дружеството и с тях годишния финансов резултат за данъчни цели трябва да бъде увеличен.
Освен това в заповедта за командироване се определя вида на транспорта с който ще се извърши пътуването. В зависимост от това се определят и разходите за транспорт, които ще се признаят на командированото лице. Ако се пътува с автобус, влак, самолет или кораб се признават разходи доказани с билети. Трябва да имате предвид, че ако съществуват успоредно няколко възможности за пътуване едновременно, то се признават разходите за най-ниския клас ( най-евтиния ) транспорт.
Ако превоза се извършва със служебен транспорт, то на командированото лице не се полагат разходи за транспорт. Съществува възможност и за осъществяване на пътуването с личен автомобил на командирования, като в заповедта задължително се записва модела, марката и регистрационните номера на личния автомобил на командирования и като разход ще се признае разхода за гориво по норматив за автомобила според изминатите километри за командировката, описани в маршрута в отчета на командирования.
Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден