Годишно приключване, ГДД и отчети за НСИ. Нужни документи.

 

Годишно приключване, ГДД и 

отчети за НСИ. Нужни документи.  счетоводни услуги, годишен отчет,данъчна декларация, годишно приключване, пловдив, софия, русе, бургас

 

Въпрос:

Здравейте,
какви документи изисквате за годишно приключване и изготвяне на отчети за НСИ и ГДД.Интересувам се Вие ли приключвате сметките или само попълвате отчетите и декларацията при готова оборотна ведомост.Предварително благодаря за отговора!

 

Отговор:

Здравейте,
Във връзка с поставения от Вас въпрос можем да Ви отговорим по следния начин:
Предоставянето само на оборотна ведомост в счетоводна къща не дава  достатъчната информация на един счетоводител за изготвяне на годишните отчети за НСИ и ГДД.
За статистическия отчет са необходими данни както за видовете разходи по групи ( материали, услуги и т.н.), така и за елементите на самите разходи ( например от разходите за материали колко са за ел. енергия, колко са за основни материали, колко за спомагателни и т.н.) Изисква се точна и детайлна информация за разходите за персонал ( фонд РЗ, осигуровки, човекодни, човекочасове, колко са по трудови договори, колко по граждански и колко по договори за управление и т.н. )
За ГДД също е необходима детайлна информация за разходите от гледна точка на формиране на данъчния финансов резултат, получен след преобразуване на счетоводната печалба ( или загуба) съгласно закона за корпоративното облагане .
От тази гледна точка този счетоводител, който е водил годишно счетоводните документи е в състояние да селектира необходимата информация и правилно да изготви както ГДД и отчета за НСИ, така и годишния финансов отчет за Търговския регистър.
Ако някой се е занимавал с фирменото Ви счетоводно обслужване през годината, то той е подходящия човек за изготвянето на отчетите. Ако никой не се е занимавал с това през годината - то нашата счетоводна къща би могла да се погрижи за това след като ни бъде предоставена цялата документация и необходима информация.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден