Прекратяване на трудов договор без предизвестие

Прекратяване на ТД без предизвестие   счетоводни услуги, трудов договор, прекратяване на договор, предизвестие, счетоводител, софия, пловдив, русе, бургас

 

 

Въпрос:

 Zdraveite predi nqkolko dni shefkata mi mi donese prekratqvane na trudoviq dogovor.Trudoviq mi dogovor e na osnovanie chlen67al.1t.1vav vrazka s chlen70 al1ot Kodeksa na truda.Dogovora mi e bezsrochen ,prekraten e s chlen71 al.1.
Doide v 17.00 chasa sledbed i kaza che go prekratqva ,osvobodi me oshte na sashtata minuta kato go razpisah.Imam vapros ,dali e trqbvala da me predizvesti predi tova.V dogovora pishe samo che predizvestie 30dni no ne pishe ot dvete strani ,pishe samo tova 30dni,i drugiq mi vapros e dali e trqbvalo vednaga da mi izplati zaplatata koqto mi dalji ili tq mi kaza sled nqkolko sedmici d aotida na opredelena data da mi gi izplati.Blagodarq vi predvaritelno


Отговор:

Позоваването на чл. 70, ал.1 от КТ означава, че договора е сключен с изпитателен срок. В договора трябва да е записано какъв е срока на изпитването, като трябва да знаете, че срока по чл. 70 ал.1 не може да е повече от 6 месеца. Ако от сключване на договора до момента на освобождаването Ви е изтекъл срока на изпитването макар и с един ден, то работодателят Ви не може едностранно ей така да прекрати договора Ви.
Ако в договора е записано предизвестие за прекратяване на договора 30 дни, без да е указано нищо друго, това означава, че предисвестието е в полза и на двете страни. Това означава, че за да прекрати с Вас договора, работодателя трябва да спази срока. Ако не го спази, освен дължимото Ви възнаграждение за положения до момента на прекратяване на договора труд Ви дължи и обезщетение за неспазен срок на предизвестието в размер на заплатата Ви за срока на предизвестието.
Освен това Ви се полага и обезщетение за неползван платен годишен отпуск ( ако имате неползван такъв ).
Няма как да Ви изплатят възнаграждението в момента на прекратяване на договора - това ще стане след начисляване заплатите на целия персонал когато изплащат заплатите на всички които остават на работа.

Ако имате проблеми с работодателя Ви относно освобождаването Ви и мислите че са нарушени правата Ви, винаги можете да се обърнете към териториалната Инспекция по труда по месторегистрация на работодателя Ви.
Поздрави

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден