Молба за напускане по време на болничен/бременност

Молба за напускане по време на болничен/бременност   счетоводни услуги, молба за напускане, болничен, предизвестие, работодател, обещетение, софия, пловдив, русе, бургас

 

 

Въпрос:

Здравейте, искам да попитам понеже съм бременна и съм в болничен, влизам в трети месец а съм болничен от самото начало на бременността. Днес работодателя ми ме извика да си подам молбата за напускане, има ли той право на това?
И ме интересува след като ми прекратят договора мога ли да получавам болничен?

 

Отговор:

Здравейте,
Ако болничните Ви са без прекъсване и нямате нито един ден на работа през този период не може да Ви прекратят трудовия договор и да Ви съкратят. Поради това Ви е извикал работодателят и Ви е казал да си подадете молба за напускане. Ако го направите има право да прекрати договора Ви по Ваше желание. Ако не подадете молба за прекратяване на договора не могат да Ви съкратят ако сте непрекъснато в болнични.
За да получавате болнични е необходимо към деня на настъпване на временната неработоспособност да сте осигурена за общо заболяване и майчинство. Ако не сте на работа ( нямате сключен трудов договор ) трябва да започнете да се осигурявате като самоосигуряващо се лице ( ако има основание за това - съдружник в дружество, лице упражняващо свободна професия, земеделски производител и др. ) . Ако към момента на получаване на болничния не сте осигурявана за общо заболяване и майчинство няма да Ви изплащат болничните от НОИ.
За бременните работнички и служителки ( когато не са в болнични ) е предвидена закрила при уволнение, като чл. 333, ал. 5 от КТ предвижда, че бременна работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, ( при закриване на предприятието), т.7 ( при отказ на работника да последва предприятието, в което работи  когато то се премества в друго населено място), т.8 ( когато заеманата длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник, заемал преди това същата длъжност ) и т.12 ( при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор) от КТ, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 ( когато работника бъде задържан за изпълнение на присъда) и ал. 2, т. 6  ( работника бъде дисциплинарно уволнен) от КТ. Закрилата действа от момента на уведомяване на работодателя и удостоверяването на бремеността. Тази закрила при уволнение включва забрана за уволнение на бременната работничка или служителка с предизвестие, освен в следните случаи, изчерпателно изброени в КТ: закриване на предприятието; отказ на бременната работничка или служителка да последва предприятието или поделението, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност; когато бременната заема длъжност, на която е възстановен незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност; при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор. Закрилата включва и забрана за уволнение на бременната работничка или служителка без предизвестие, освен в следните случаи, също изброени в КТ: когато бременната бъде задържана за изпълнение на присъда или бъде дисциплинарно уволнена. При дисциплинарното уволнение е необходимо предварително разрешение от инспекцията по труда.
По силата на чл. 333, ал. 6 от КТ работник или служител, който ползва отпуск за бременност, раждане и осиновяване (т.е. по време на отпуск в размер на 410 дни по чл. 163 от КТ, от които 45 дни преди раждането), може да бъде уволнен само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ - при закриване на предприятието.
Поздрави

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден