Отваряне на собствен бизнес. Микроблейдинг.

Въпрос:

Това, което искам да направя е да пристъпя към отваряне на собствен бизнес. Само че почти нищо не ми е ясно.

Това с което ще се занимавам се нарича Микроблейдинг. До сега търсих информация за отваряне на собствен бизнес, на едно място попаднах на информация, според която специалист по Микроблейдинг се води като лице упражняващо свободна професия, което ми спестява отварянето на фирма и касови апарати и всички тези разходи. Единия ми въпрос е запознати ли сте дали това наистина е така и мога ли да се регистрирам като такова лице със свободна професия. До колкото разбрах се причислява към професия Козметик или Гримьор(еднонот двете). Ако е възможно да стане по този начин, каква е самата процедура, какви документи са ми необходими, къде трябва да ги представя. Какви данъци дължа и как декларирам доходите си, ако нямам касов апарат? Интересувам се и необходимо ли е да се самоосигурявам и ако да какви са осигуровките? И последно ако е възможно да се впиша като лице упражняващо свободна професия, какъв е по- добрия вариант. Да практикувам по този начин или да създам фирма?

Благодаря. отваряне на собствен бизнес, счетоводни услуги, микроблейдинг, собствен бизнес, свободна професия, регистрация на еоод, бургас, русе, пловдив, софия

Хубав ден!

 

Отговор:

Здравейте,

На първо място за отваряне на собствен бизнес под фирмата на "свободна професия",  трябва да имате документ, удостоверяващ квалификацията Ви в областта на микроблейдинга във вашия случай.

Ако имате такъв сертификат, диплом или друг такъв документ, се подават документи в регистър "Булстат" към агенцията по вписванията ( попълнен формуляр, документа за правоспособност, декларация за истинността на подадените документи и документ за внесена държавна такса).

За получените плащания в брой при осъществяване на дейността си не сте задължена да регистрирате касов апарат.

Дължите 10% данък върху всички приходи, намалени с 25% нормативно признати разходи ( без да има нужда да ги доказвате документално).
Авансово през годината се внасят на тримесечие дължимия данък след подаване на декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ. 
До 30.04.  на следващата  година се подава годишна данъчна декларация за доходите на физическите лица,  в която декларирате всички получени доходи в брой и по банков път, формирате годишна данъчна основа
( намаляне на приходите с 25 % нормативно признати разходи), определяте дължимия дантк ( 10% от годишната основа) и посочвате направените през годината авансови вноски. Ако има за довнасяне дължим данък  го довнасяте, ако няма - вписвате банкова сметка по която да Ви бъде възстановен. 
Задължително си правите вноски за осигуряване като самоосигуряващо се лице. При сегашния минимален осигурителен доход за страната от 510 лв., осигурителните вноски за около 160 лв. с осигуровки за общо заболяване и майчинство и 140 лв. без осигуровки за общо заболяване и майчинство.
Това е в общи линии за „свободна професия“ .

Ако мислите, че разходите които можете да докажете документално са повече от 25% от стойността на приходите Ви, то тогава е по-добре да си направите регистрация на ЕООД и да осъществявате дейността си чрез дружеството. Осигуровките Ви ще бъдат пак толкова, но ще трябва да отчитате приходите си от дейността заплащани в брой чрез касов апарат.

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Поздрави.   




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден