Адвокат. Адвокатско възнаграждение

Въпрос 1:

Моля, ориентирайте ме къде е регламентирано какъв документ трябва за издава адвокат при получаване на адвокатско възнаграждение. 
Из дебрите на Интернет срещам варианти с договори (или касови бележки) от кочан- прономерован, прошнурован и заверен в данъчното, но срещам и варианти с договор в свободен текст без пореден номер, в които пише, че сумата е платена в брой.

 

Отговор 1:

Здравейте,

Адвокатите не са задължени да имат касови апарати и да издават касови бележки. Обикновено попълват сметка / договор от кочан с номерация. Може да си ги поръчате или да си закупите такива от ведомствени книжарници.

Надяваме се да сме били полезни.

адвокат, счетоводител, адвокатско възнаграждение, адвокатски услуги, счетоводни услуги, касова бележка, свободна професия, Пловдив, Русе, Бургас, София

Поздрави.

 

 

Въпрос 2:

Здравейте!

Благодаря Ви за отговора. Може би аз не съм се изразил достатъчно ясно. Въпросът ми е: ЗАДЪЛЖЕНИ ли са адвокатите да попълват договор от прономерован, прошнурован и заверен кочан и къде в законовата уредба е записано това? Надявам се на отговор.

Благодаря Ви предварително.

 

Отговор 2:

Здравейте,

Тъй като адвокатите са част от лицата упражняващи т.н. "свободна професия", които извършват дейността си без да са задължени да издават касови бележки за получените плащания в брой, няма друг измерител на приходите от осъществяваната стопанска дейност освен този договор . Непопълването не се следи от никого, но както данъчните следят търговските обекти за неиздаване на касови бележки, могат чрез т.н. "таен клиент" да констатират, че извършвате стопанска дейност без да я регистрирате чрез попълване на договор за адвокатски услуги и да Ви санкционират за укриване на доходи. Това дали ще съставяте такъв договори зависи изцяло от Вас самия  - Вие си решавате дали ще регистрирате всичките си приходи от дейността или ще оставате част от тях в "сивия" сектор, като разбира се пак вие си носите съответната отговорност за решенията.

Поздрави.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден