Трудов договор за фирма

Трудов договор за фирма   счетоводител, трудов договор, А1, счетоводни услуги, регистрация на фирма, фирма в България, Бургас

 

Въпрос:

Здравейте,
Имаме следния казус: Служител, с българско гражданство, назначен на трудов договор. Регистрацията на фирмата е в България и служителят назначен на трудов договор работи в България. Служителят обаче ще заминава да живее в чужбина, като ще изпълнява задълженията си от там - онлайн. В този случай можем ли да задържим работника нает на трудов договор и има ли конкретно основание на което да бъде изменен ТД? Осигуровките и данъците се заплащат съгласно българското законодателство или не? 
Благодаря Ви предварително за отговора!
Позрави!

 

Отговор:

Здравейте,

Фактологията говори че работника, назначен на трудов договор е служител на фирма, с регистрация в България. След като работника заминава да живее в друга страна, то центъра на жизнените и икономическите му интереси ще е извън България и осигуровките и всичко свързано с възнаграждението му няма да е свързано с българското осигурително и данъчно законодателство.  

Ако фирмата Ви го командирова в друга страна, тогава трябва да подаде искане до НАП за издаване на удостоверение А1 за приложимо данъчно и осигурително законодателство и на основа досегашните обстоятелства може да Ви издадат такова, че е приложимо българското законодателство и да продължите да го осигурявате както до настоящия момент. Все пак трябва да се има предвид, че за да ви издадат удостоверение А1, вашата фирма трябва да отговаря на определени условия за история на фирмата,  за определен процент на оборотите в България, процент основни работници,  назначените в България и други и други.  Трябва да имате предвид, че командироването не може да е за повече от 24 месеца и че минималното възнаграждение по време на командировка не може да е по-ниско от минималното възнаграждение за същата дейност в страната в която е командировано лицето.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден