Фирма разработваща софтуерни продукти. Счетоводно отчитане

Фирма разработваща софтуерни продукти. Счетоводно отчитане

 

Въпрос: 

Здрвейте отново,
Благодаря Ви за изчерпателния отговор на предишния ми въпрос.
Бих желал да ви питам следното:
1. Ако приемем, че имам фирма, с дейност – разработка на софтуерни прудукти, който тя ще предоставя свободно на потребителите и ще печели главно от реклама, поместена в самите софтуерни продукти, как се описва/декларира този конкретен нематериален актив и трябва ли да се включи в
нематериалните активи на фирмата, всеки път, когато се създава? Този актив ще носи проходи, но не съм сигурен дали може да се каже, че ще участва пряко в дейността на фирмата, тъй като той няма да участва в създаването на нов софуер.
2. При същите условия, как се описва/декларира софтуерът, който фирмата създава и участва пряко в създаването на нов софтуер, тоест нещо като спомагателен (вътрешен) софтуер и изобщо трябва ли да се описва?
Благодаря. счетоводно отчитане, софтуерни услуги, счетоводни услуги, варна, русе, пловдив, софтуерни продукти, нематериален актив,

 

Отговор:

След като фирмата Ви създава въпросния софтуер, за неговото създаване се правят определени разходи - разходи за заплати, осигуровки, ел.енергия, канцеларски материали, наеми (евентуално), хостинг, интернет и т.н. Стойността на всички направени разходи (калкулирани в процеса на създаването му в отделна сметка "разходи за придобиване на дълготраен актив" ) образуват стойността на създадения нематериален актив под формата софтуерен продукт. Този продукт се завежда като дълготраен нематериален актив  със стойността на калкулираните "разходи за придобиване на дълготраен актив" . В последствие той ще Ви носи приходи чрез рекламите поместени в него, а като разход ще Ви се признават разходите за амортизация на този нематериален актив.

Най общо казано - разходите за създаването на софтуера не се признават като текущи разходи, а се признават чрез амортизацията на самия софтуер след завеждането му в баланса на дружеството като нематериален актив.

Надяваме се да сме били полезни

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден