Договор за наем и задължения на страните

Договор за наем и задължения на страните  счетоводни услуги, наем, данъци, задължения, счетоводна кантора, пловдив, софия, бургас, русе

 

Въпрос:

Със съпруга ми отдаваме под наем магазин /подписан договор от м.юли 2014г/. Наемателят е фирма. Месечната наемна цена е 100 лв. Наемът от м.юли до сега ще се изплати в м. декември. Какви са задълженията на наемателя / документиране, трябва ли да се внася данък по ЗДФЛ/. Наемателят иска да внесе по банков път, какво се променя ако е с банков превод а не в брой? Съпруга ми е безработен и си внася здравни осигуровки, аз работя по трудов договор. Какви са и нашите задължения? 

 

Отговор:

Здравейте,

Във връзка с поставените въпроси можем да отговорим по следния начин:

След като наема за отдадено от Вас на фирма помещение под наем ще се изплаща през м.Декември, то наемателят трябва да Ви заплати пълния обем на наема ( без значение дали в брой или по банков път ), без да прави удръжки за авансов данък от изплатени доходи от наеми. Такива удръжки се правят от наематели юридически лица, изплатили доходи на наемодатели през първите девет месеца от годината. В тези случаи, те са задължени да удържат и внесат 10%  авансов данък върху изплатените суми, намалени с 10% за данъчно признати нормативни разходи на наемодателя. 

Ако сумата се превежда по банков път, освен наличието на подписан договор за наем, с точно фиксирани задължения и сума на месечния наем, не са необходими други документи от Ваша страна. Ако наемателят Ви изплаща наема в брой е достатъчно да подпишете разходен касов ордер за получената сума . 

В края на годината, наемателят Ви трябва да издаде служебна бележка за начислените суми по договора за наем, за удържаният Ви авансов данък ( ако има такъв ) и за действително заплатените Ви  суми.
Вашите задължения се свеждат до това,  до 30.04.2015 г. да подадете годишна данъчна декларация за доходите Ви като физическо лице, като попълните освен приложението за доходи от трудови договори и приложението за доходи от наеми, като приложите служебни бележки за всеки вид доход който Ви е изплатен през годината. Върху доходите от наеми не се внасят изравнителни суми за осигуряване. ( Дохода ще декларира този от Вас със съпруга Ви, от чието име е сключен договора )

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден