Болничен по време на бременност. Да или Не.

Болничен по време на бременност. 

Да или Не.                                           счетоводни услуги,счетоводство,болничен,бременност,работа,пловдив,софия,бургас,русе

 

Въпрос:

Здравейте имам запитване относно болничен по време на бременност.

В момента съм бременна в 5 месец,а моя работодател иска да изляза в болничен,защото за него щяло да бъде по-добре.
Заплатата която взимам по договор е минималната.
Въпроса ми е това по-ранно излизане в болничен преди определените законово 45 дни,ще повлияе ли на майчинството което ще взимам в последствие.

Благодаря!

 

Отговор:

Здравейте,

За събитието което очаквате, Вие ще получите два вида обезщетения. Първото е  обезщетение при бременност и раждане, което се изплаща  за срок от 410 календарни дни ( 45 дни преди раждане и 365 дни след раждане ). Второто е парично обезщетение за отглеждане на малко дете до навършване на 2-годишна възраст на детето. И докато второто обезщетение е с постоянен характер и не зависи от получаваното от Вас възнаграждение в предходни периоди ( определя се ежегодно с приемане на бюджета на ДОО - за 2014 г. е определено на 340 лв. ), то първото обезщетение ( 410 дни ) се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение за период от 18 календарни месеца , предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане ( или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени осигурителни вноски )

Това ще рече, че ако през тези 18 месеца,  за които става въпрос по-горе, Вие ползвате болнични ( те са в размер на 80 на сто от възнаграждението за предходни други 18 месеца назад ) вашето брутно трудово възнаграждение, определящо паричното обезщетение през 410-те дни  ще падне, освен в случаите, когато болничничният за общо заболяване се застъпва с този за бременност и раждане и между тях няма прекъсване.  Тогава, за база при изчисляване на болничния за бременност и раждане се взимат 18 месеца преди първия болничен (за общо заболяване). Ако има прекъсване между болничните листи, базата за изчисление на обезщетението ще падне.  

Поздрави

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден