Трябва ли адвокат да издава фактури за извършените услуги?

Трябва ли адвокат да издава фактури

за извършените услуги?     счетоводни услуги, счетодовител, адвокат, договор, данъчна декларация, данък, софия, пловдив, русе, бургас

 

 

Въпрос:

Здравейте, бих искала да попитам. Като адвокат, назначен на консултантски договор, следва ли да издавам фактури за извършените услуги и за уговореното месечно възнаграждение? Задължена ли съм изобщо да издавам фактури в този случай? До момента не съм издавала фактури за възнагражденията от м. април 2014г. до сега. Мога ли да го направя сега и да изпратя на възложителя ми тези 7 броя фактури преди 30 април за подаване на данъчната декларация?

Благодаря!

Отговор:

Здравейте,

Поставения от Вас въпрос има няколко аспекта,

На първо място трябва да се уточни с какъв документ трябва да удостоверите извършваните от Вас "доставки" на услуги по консултантски договор.

Съгласно чл. 4, т. 8 от Наредба № Н-18/2006 г. ( за отчитане на продажбите чрез фискални устройства ) не е задължено да регистрира извършваните от него продажби лице, упражняващо "свободна професия" по смисъла на § 1, т. 29 от допълнителните разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

На основание чл. 9, ал. 2 от ЗДДФЛ данъчно задължените лица, които не са длъжни да издават касова бележка от фискално устройство, издават документ за придобитите от тях доходи от стопанска дейност, съдържащ реквизитите по чл. 7, ал. 1 от ЗСч. :

( Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Първичният счетоводен документ, адресиран до други предприятия или физически лица, съдържа най-малко следната информация:

1. наименование и номер, съдържащ само арабски цифри;

2. дата на издаване;

3. (изм. - ДВ, бр. 63 от 2006 г., в сила от 04.08.2006 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) наименование, адрес и номер за идентификация по чл. 84 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс на издателя и получателя;

4. предмет и стойностно изражение на стопанската операция;

Няма задължителна форма на първичния счетоводен документ в този случай. Достатъчно е да са налице посочените реквизити. Няма пречка да бъдат добавени и други реквизити по преценка на страните. )

Следователно, лицата, упражняващи свободна професия "адвокат", са длъжни за предоставените от тях услуги да издават фактура или друг документ съдържащ реквизитите по чл. 7, ал. 1 от ЗСч. Като получател на услугата в отчетния документ следва да бъде посочено лицето - клиент, на което се оказва правна помощ по Закона за правната помощ.

На второ място трябва да уточним кога трябва да издадете тези документи.

По силата на чл. 25, ал. 4 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), при доставка с периодично, поетапно или непрекъснато изпълнение, всеки период или етап, за който е уговорено плащане, се смята за отделна доставка и данъчното събитие за нея възниква на датата, на която плащането е станало дължимо.

Предполагам, че Вашия консултантски договор е точно такъв, и за Вас е възниквало задължение да издавате документ в края на всеки месец.

Това което можете да направите в момента, е да издадете такива документи с дати когато е трябвало да бъдат издадени ( в края на всеки месец от договора ) и да ги предадете на фирмата с която имате сключен договор, за да може да ги включи като разходи за 2014 г. ( когато е била предоставена реално консултантската услуга.)

От Ваша страна Вие трябва да включите в годишната си данъчна декларация ( до 30.04.2015 ) сумата на "получените" възнаграждения през 2014 г. ( а не на тези за които сте издали документи )

Пожелавам Ви успех
Поздрави

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден