Спестовен влог в ЕС и данък върху лихвите в България?

Спестовен влог в ЕС и данък  върху лихвите в България?

 

Въпрос:

Имам спестовен влог в Банка от ЕС. от 2006 год. Поради непознаване на Закона за избягване на двойното данъчно облагане между България и тази страна, смятах, че данъкът върху лихвите се удържат от самата Банка (както това е в България)..Тази година получих от Банката известие, че този данък трябва да се плати в България.Моите въпроси са:1. Възможно ли е тези данъци да се платят накуп заедно с данъчнта декларация за 2019 год.?2.Какви санкции ще имам?3.Има ли давностен срок и засяга ли ме той?

Благодаряспестовен влог, счетоводни услуги, данък върху лихвите, лихви в българия, влог, ЕС, давност,данъчна декларация, варна, русе

 

Отговор:

Здравейте,

Извиняваме се за закъснелия отговор но се надяваме да Ви бъдем полезни.

Не във всяка страна е дължим данък върху приходите от лихви по спестовни влогове на физическите лица ( както бе доскоро и в България) и поради тази причина Вашата чуждестранна банка не Ви е удържала данъка.

Като физическо лице сте задължен с годишната си данъчна декларация и приложенията към нея: 

-да декларирате приходите си от всякакви източници ( трудови договори , извънтрудови, от наеми, от приходи от лихви, от награди, дивиденти и т.н. и т.н),

-да декларирате удържаните Ви авансови данъци

-да декларирате ако ползвате някакви данъчни облекчения

-да декларирате ако се е получил данък и осигуровки за довнасяне

С годишната данъчна декларация за 2019г. ще можете да декларирате получените приходи от лихви.

Нашето предложение е да ги декларирате като получените приходи от лихви с източник от чужбина без удържан данък и да си внесете данъка. На настоящия етап няма да имате никакви санкции. Ако Ви бъде назначена ревизия на доходите и платените данъци и се установи че не сте декларирали получените приходи от лихви в годината на получаването им, а след една или няколко години, ще ви бъдат начислени лихви за времето на закъснялото плащане на данък. ( защото Вие ще   декларирате данъка с годишната декларация за 2019 г.)

По принцип давностния срок за данъчни задължения е 5 години ( ако имате декларирани дължими и невнесени, или неудържани данъчни задължения със срок по-голям от 5 години, можете да подадете заявление за отписване на задълженията поради изтекла давност.)

Поздрави. 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден