Доставка на стоки от Китай продажби в Русия.

Доставка на стоки от Китай продажби в Русия. Особености.

 

Въпрос:

Здравейте,

Ние сме търговска фирма. Клиент ни поръчва мебели. Ние ги купуваме от Китай. Мебелите трябва да се доставят в Русия. От Китай ще се транспортират директно до Русия без да идват до България, за да не се оскъпява транспорта. Ние от България издаваме фактура на клиента без ДДС?
Клиентът в Русия ли плаща ДДС-то? Нашата фирма в България трябва ли да плати други данъци? Имаме договор с купувача, фактура от Китай. Трябват ли ни други документи?
Предварително благодаря.счетоводни услуги, доставка на стоки, стоки от китай, продажби в русия, продажба на стоки от китай, варна, русе, пловдив,

 

Отговор:

Здравейте,

Ако правилно сме разбрали, клиента не само получава мебелите в Русия, но и е регистрирано лице за Русия ( не е българско юридическо или физическо лице, което иска стоката да се достави в Русия).

В този случай, в издадената от Вашето дружество фактура за клиента Ви в Русия трябва да фигурира ДДС с нулева ставка на основание чл. 86,ал.3 от ЗДДС и  на основание чл.124, ал.2 от ЗДДС издадената фактура за доставки с място на изпълнение извън територията на страната следва да бъде отразена в колона 23 от дневника за продажбите за данъчния период, през който е издадена ( ако имате регистрация по ЗДДС) .  Ако не сте регистрирани по ЗДДС въобще не се отбелязва нищо в графа за ДДС в издаваната от Вас фактура. При освобождаване на стоката  на руска митница, на клиента Ви в Русия ще му бъде начислен ДДС и той има задължението за плащането му.

По отношение на тази сделка не дължите данъци към момента на сделката. Формираната печалба от сделката се облага с годишната данъчна декларация.

 

За фактурата която получавате от доставчика си от Китай  - дружеството придобива право на собственост върху стоката съгласно разпоредбата на чл.17, ал.1 от закона и предвид изложеното мястото на изпълнение на тази доставка е извън територията на страната. Получените от Вас фактура за доставка с място на изпълнение извън територията на страната следва да намери отражение в колона 9 на дневника за покупки.

Освен фактурата и договора с китайския партньор, трябва да разполагате и с копие от транспортния документ за превоз на стоката от Китай до Русия, в който като изпращач трябва да е посочена Вашата фирма, а като получател руският Ви клиент.

Надяваме се да сме били полезни

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден