Софтуерни услуги с фактури от ЕС и трети страни

Фирма за софтуерни услуги

с фактури от ЕС и трети страни   счетоводни услуги, ддс, фактури, ЕС, трети страни, софтуерни услуги, счетоводна къща, София, Русе, Бургас

 

Въпрос:

Здравейте !
ЕООД ,регистрирано по ДДС,с/но чл.100 ал.1, занимаващо се с комютърни разработки, софтуерни услуги и др.,получава фактури както от ЕС, така и от трети страни ( Австралия, САЩ ) за своята дейност :наеми на сървъри, хранилище код и др.
Въпросите са следните :
1.За фактура на Гугъл , Ирландия, с VAT номер се съставя протокол по чл.117 и се включва в дневника за покупки в колона 10 и к.11 и в дневника за продажби к.9 и 10 и к.13 и 15 (или к.14 и 15 )
2.За фактура на Австралия, Ätlassian, която е написала VAT Number : EU372001951, (този номер ???) , но няма начислено ДДС. КАК следва да се процедира? Съставя ли се протокол по чл.117 и в кои колони се нанася на регистрите ? ДДС номер 999999999999999 ли се ползва ?Или не се прави нищо ?
3.За фактура от САЩ, Амазон,без номер, прави ли се Протокол по чл.117 и ако ДА, къде се отнася, в кои колони?
Благодаря предварително за отделеното време!

 

Отговор:

Здравейте,

Редица компании от страни извън ЕС, били те за софтуерни услуги или от други сфери на икономиката, в интерес на бизнеса си, правят регистрация по ДДС в ЕС, като за това получават европейски ДДС номер, започващ с EU. Ако направите проверка в системата на VIES и Ви излезе, че ДДС номера, започващ с EU е валиден, то действате както когато получавате фактура от регистрирано по ДДС лице в ЕС - издавате си протокол по чл. 117 от ЗДДС и го вкарвате в дневниците.

Ако компания извън ЕС няма такъв ДДС номер и не е написала такъв във фактурата - тогава за Вас пак възниква задължение да издадете протокол по чл. 117 и да си самоначислите ДДС, защото съгл. определението на чл. 82, ал.2, т.3 - когато получателят на услугата е данъчно задължено лице и мястото на доставката е на територията на страната ( какъвто несъмнено е Вашият случай ) то данъка е изискуем от получателя по доставката. Поставят се в същите колони в които и при доставките на услуги от страни от ЕС.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден