Сгрешена цена при износ

Сгрешена цена при износ

 

Въпрос:
Здравейте!

Налага се да се издаде кредитно/дебитно известие към фактура за износ  няколко дни след минаването му на митница. Може ли известието да използва транспортните документи и митническа декларация на фактурата по износа като доказателство за неначисляване на ДДС, тъй като то е издадено към износната фактура?

Причина за това е установена грешка в цените. Това се налага поради влизане в сила на нова ценова листа със задна дата /за което клиентът е бил предупреден/.

Питането ми изобщо допуска ли се такъв документ при износ? Искам  да наблегна на това, че стоката няма износно мито, но на клиента ще му бъдат предоставени всички фактури ,за да може да обмити на правилната стойност при внос. Т.е грешката е „поправена“(митнически) преди да се „навреди“ на правилното обмитяване.

От друга страна, ако не можем да причислим транспортните документи към известието, защото нямаме доказателство за напускане, то оставаме без основание за неначисляване на ДДС. Фактически транспортните документи ще покажат, че стоката е напуснала България и ЕС преди датата на издаване на дебитното известие/ кредитното известие/.

Благодаря предварително!

износ на стоки, митнически контро, дебитно/ кредитно известие при износ, сгрешена цената, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,                                                                                            

На теория няма пречка да се издаде известие към въпросната фактура. Това известие се издава към определена фактура (чийто номер се вписва в самото известие), т.е. съотносима е към сделката по която сте издали фактура и по която имате транспортни документи. Важното в случая е на каква сума е обмитена тази стока и съответно какви последствия би имало за Вашия клиент, който я обмитява – дали няма да възникне някакво съмнение за това, че тези известия не са издадени с цел деклариране на различна митническа стойност от реалната. Ако при обмитяване са предоставени фактура + известие, то не виждаме място за притеснение.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден