Допълнителен доход от козметични услуги

Допълнителен доход от козметични услуги

Въпрос:
Здравейте!
Работя в международна компания, където и се осигурявам. В свободното си време извършвам услуги (перманентен грим, микроблейдинг) като за целта съм наела помещение.  Надявам се в бъдеще това да стане основната ми работа. Кой е най-добрият вариант за мен? Работа на патент, ЕТ или ЕООД ?
Благодаря предварително!

козметични процедури, регистриране на фирма, учредяване на компания, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София
Отговор:
Здравейте,
Както сама споменавате, опциите пред Вас са три – патент, ЕТ или фирма. Ще се опитаме да опишем основните разлики.
 
От данъчна гледна точка нещата изглеждат така:
- при ЕТ Вие декларирате размера на приходите за годината. От така получената сума приспадате платените през годината осигуровки и върху така получената сума дължите 15% данък.
- при ЕООД Вие декларирате размера на приходите и разходите, свързани с дейността Ви. Ако приходите са повече от разходите, то Вие реализирате печалба и тази печалба се облага с 10% данък.
- при патент, Вие дължите данък определен от Общината, в която ще извършвате дейност. За размера му най-точна информация ще получите в съответната община.
 
 
От осигурителна гледна точка нещата стоят по следния начин:
- при ЕТ се осигурявате ежемесечно, като съответно трябва да декларирате и внасяте осигуровки всеки месец, като минималния осигурителен доход в момента е 933,00 лв, което означава минимални осигуровки в размер на 300,00 лв на месец. В края на годината при подаване на годишната данъчна декларация, се прави изравняване. При това изравняване се гледа реализираната печалба през годината. Ако сумата и надвишава сумата, върху която сте се осигурявали, трябва да довнесете осигуровки върху разликата. Сумата, върху която се изчисляват и внасят осигуровки на годишна база не може да бъде по-висока от 45000,00 лв.
 
- при ЕООД осигуровките отново се внасят върху минималния осигурителен доход за годината -933,00 лв., като разликата е, че няма годишно изравняване.
 
- при патент се осигурявате ежемесечно, като трябва да декларирате и внасяте осигуровки всеки месец. Минималният осигурителен доход в момента е 933,00 лв, което означава минимални осигуровки в размер на 300,00 лв на месец. В края на годината при подаване на годишната данъчна декларация също се прави изравняване. Тогава се гледа реализирания доход през годината и ако сумата му надвишава сумата, върху която сте се осигурявали, трябва да се довнесат осигуровки върху разликата. Сумата, върху която се изчисляват и внасят осигуровки на годишна база не може да бъде по-висока от 45000,00 лв за 2024г
 
Тук ще обърнем внимание, че споменавате, че вече се осигурявате. Това не Ви освобождава от задължението да се самоосигурявате на основание избрания от Вас начин на работа. Осигурителния Ви доход от трудовия договор обаче, се включва при определяне на годишния Ви осигурителен доход при годишното изравняване при ЕТ и при патент и ако общия осигурителен доход надвиши максималния, то ще дължите осигуровки само върху сумата до достигане на максималния осигурителен доход. Ако вече сте осигурена на максималния осигурителен доход по трудовия договор, то тогава няма да дължите осигуровки, независимо кой вариант на работа изберете.
 
Т.е. от данъчна и осигурителна гледна точка Вие ще трябва да си прецените и да си направите някакъв план относно очаквани приходи и разходи. Единствено по този начин ще може да определите коя форма на дейност е икономически по-изгодна (т.е. бихте платили по-малко данък и осигуровки).
 
Извън разликите от данъчна и осигурителна гледна точка съществуват и няколко чисто функционални разлики:
- парите, които изкарвате като ЕТ и като работа чрез патент реално са си Ваши пари и можете да си ги "харчите" когато и за каквото си искате. При ЕООД, парите, които фирмата изкара си остават на фирмата. Ако искате Вие, в качеството си на собственик, да разполагате с тези пари, то има няколко варианта - да получавате заплата, да си дадете заем или след като финансовата година изтече и ако фирмата е реализирала печалба, да си разпределите дивидент (но ще трябва да платите допълнителни 5% данък дивидент върху тази сума).
- като ЕООД, фирмата отговаря за своите задължения до размера на собствените си активи и капитал. Като ЕТ и патент – фирмата сте Вие, което означава че отговаряте лично с цялото си имущество за евентуалните задължения възникнали от дейността Ви като ЕТ.
- за да се регистрирате на патент, трябва да подадете декларация към съответната община. Няма държавни такси. 
За да регистрирате ЕООД процедурата е малко по-дълга и сложна. Подготвя се комплект с документи. Част от тях се заверяват при нотариус. Открива се набирателна сметка в банка и се внася началния капитал - минимумът е 2,00 лв. С всички подготвени документи се подава заявление в Търговския Регистър в срок не по-късно от 7 календарни дни от датата на учредителния акт. Фирмата ще бъде регистрирана в рамките на 7 работни дни. Държавната такса е 110,00 лв, Нотариална такса около 8,00 лв., а банковата такса зависи от избраната от Вас банка -  варира от 10,00  до 50,00 лв. 

Регистрацията на ЕТ е подобна на ЕООД, като разликата е, че не се открива набирателна банкова сметка и държавната такса е 50,00 лв.

- важно е да знаете, че ако достигнете оборот за регистрация по ДДС, няма да можете да се облагате на патент и ще трябва да изберете някой от другите два варианта (ЕТ или ЕООД) чрез който да продължите да осъществявате Вашата дейност.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден