Свободна професия – осигуровки, пенсионер?

Свободна професия – осигуровки, пенсионер?

 

Въпрос:

Здравейте,

Лица на трудов договор могат ли да се регистрират като лица на свободна професия? Ако да, какви осигуровки трябва да заплащат? Как стои въпросът с пенсионерите? Какви осигуровки трябва да заплащат? За да се признае разход от 40% как се доказва, че дейността е творческа ?

Благодаря!  

осигуровки, свободна професия, НПР, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Да, лица които работят на трудов договор могат да упражняват дейности от кръга на т.нар. "свободни" професии.

Упражняването на дейност като свободна професия означава, че извършвате тази дейност за собствена сметка и за свой риск - или с други думи се явявате самоосигуряващо се лице. Като такова следва да внасяте авансови месечни осигуровки върху минималния осигурителен доход. Трябва да имате предвид, че общата база за изчисляване на осигуровките (осигурителния доход от трудовия договор и всички други осигурителни доходи (договор за управление, граждански договори, доход от упражняване на свободна професия и т.н.) не може да надвишава максимално допустимия месечен осигурителен доход, приет за текущата година. Ако сте пенсионер имате избор от два варианта:

1. Да се осигурявате на общо основание (ДОО + здравно осигуряване) и да ползвате осигурителния доход за повишаване на пенсията

2. Да правите  единствено  здравни осигуровки

 

За да се признават разходи в размер на 40% от реализираните приходи, трябва да отговаряте на изискванията на чл.29, ал.1. т.2

- буква б). "авторски и лицензионни възнаграждения, включително за доходи от продажба  на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството от техните автори, както и възнаграждения за изпълнения на артисти-изпълнители".

- буква в). "доходи за упражняване на занаяти, които не се облагат с патентен данък по реда на Закона за местните данъци и такси".

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден