Регистрация по ДДС при извършване на услуги в Европейския съюз

Регистрация по ДДС при извършване на услуги в Европейския съюз

 

Въпрос:
Здравейте!

Ще започна работа като консултант за компания, която се намира в Германия за период от три месеца. С немската фирма се разбрахме, че аз ще имам собствена организация, от която ще им изпращам фактури. За това време е предвидено да им изпратя три фактури на обща стойност по - малко от 50 000 лв. След това бих искал да спра фирмата. Въпросите ми са:

- Какво юридическо лице би било най-удачно да регистрирам - ЕООД?

- Трябва ли да начислявам ДДС на фактурите и да го декларирам/ администрирам?

Благодаря предварително!

 

създаване на фирма, регистрация по ДДС, ЗДДС, услуги извън България, счетоводни услуги, Варна, Русе, Стара Загора Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

ЕООД-то (Еднолично Дружество с ограничена отговорност) е най-добрия вариант. Това което трябва да имате предвид е, че предоставяйки услуга на немска компания (компания от държава членка на ЕС), възниква задължение за регистрация по ДДС най-късно до 7 дни преди предоставянето на първата услуга (съгл. чл. 97а от Закона за ДДС). Това е специален режим за регистрация, съгласно който Вие няма да начислявате ДДС във фактурите си към немския клиент, но ще имате задължение ежемесечно да ги декларирате в НАП чрез подаване на месечна справка - декларация по ДДС. След като минат тези три месеца и Вашия договор с немската компания приключи, отпада и задължението Ви за регистрация по ДДС и можете да се дерегистрирате, тъй щом сте регистриран по ДДС, дори да нямате нищо за деклариране, Вие ще имате задължение да подавате месечни декларации.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден