Регистрация на фирма или на физическо лице?

Регистрация на фирма

или на физическо лице

 

Въпрос:

Здравейте!Моят съпруг има желание да се занимава с изработка и ремонт на мебели.Но, тъй като е начинаещ незнае дали да направи регистрация на фирма или да се регистрира като физическо лице (свободна професия или ЕТ) .Бихте ли ми дали съвет какво да направи. Благодаря Ви предварително.

 

Отговор:

Здравейте, 

Действително е възможно да осъществява такава дейност и по двата начина. Ако започне дейност като физическо лице, трябва да се регистрира в Търговския регистър ( регистър Булстат ) като упражняващ свободна професия. Тук са характерни няколко неща, с които трябва да се съобрази. Трябва да има предвид, че в българското законодателство липсва изчерпателен списък на свободните професии. В закона за облагане доходите на физическите лица е дадено определение, което можете да ползвате за да разберете попадате ли в кръга на лцата извършващи такава дейност:

"Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт - счетоводители ; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; както и други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:

а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;

б) не са регистрирани като еднолични търговци;

в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

Ако попадате в кръга на изброените, то имате задължение за регистрация в регистър БУЛСТАТ.

Регистрацията на свободна професия трябва да се извърши в срок от 7 дни след започване на самата дейност.

Регистрацията е максимално опростена и се състои в подаването на попълнен формуляр за регистрация на лице упражняващо свободна професия.

Като основание за регистрацията се посочва чл. 3 ал. 1 т. 9 от Закона за регистър БУЛСТАТ.

Към заявлението трябва да се приложат документи, доказващи че притежавате необходимата квалификация да извършвате тази дейност. Такъв документ може да е диплом за завършено образование, професионален сертификат за придобиване на професия и т.н.   

В края на годината също се подава данъчна декларация и се облага с данъци като ЕТ, въпреки че не е ЕТ. Единственото му предимство е , че не трябва да регистрира касов апарат. От гледна точка на размер на данъци и осигуровки няма в крайна сметка разлика в окончателния годишен размер.

Разликата идва от това, че ако се направи регистрация на фирма ( Е/ООД ) и се осигурява като самоосигуряващо се лице, то от печалбата ( след като плати 10% данък печалба)  ще може да ползва за лични нужди само сумата разпределена като дивидент ( след като плати 5% данък дивидент върху сумата на дивидента) едва след като приключи стопанската година.

А като упражняващ свободна професия може да ползва средствата от дейността когато поиска, но в края на годината пак ще плати данък върху печалбата ( дори да е я употребил вече ) в размер на 15 %.

И в двата случая, след като осъществява стопанска дейност, трябва да води отчетност за приходите и разходите свързани с тази дейност.          

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден