Осигуряване на СОЛ на новорегистрирано ЕООД

Осигуряване на СОЛ на                             

новорегистрирано ЕООД          осигуряване,счетоводни услуги,самоосигуряващо се лице,ЕООД,регистреация                                                                            

Въпрос:

Здравейте. Направих регистрация на ЕООД където съм собственик и управител.Фирмата в момента няма никаква дейност и въпроса ми е,тъй като ще се осигурявам като СОЛ трябва ли веднага да подам заявление за това в НАП при положение,че фирмата не извършва никаква дейност в момента? И другото което ме интересува е на какъв най-голям период мога да се осчетоводявам,защото фирмата ще се занимава с онлайн продажба на стоки?

Отговор:

Здравейте,

Ще отговарям на поставените въпроси по реда на тяхното задаване. 
Първо, относно осигуровките, от вашето запитване, става ясно че насгоро сте направили регистрация на фирмаи тя е без дейност до момента. Тук вариантите за Вас са два. Ако не желаете да плащате осигуровки и както в случая нямате дейност, можете да отложите момента на пускане на декларация в НАП за осигуряване, до започване на дейността на фирмата. Ако желаете да се осигурявате доброволно, въпреки че фирмата няма реална дейност, може да подадете декларация за СОЛ в НАП и да започнете осигуряване. 

Относно въпроса ви за периода на осчетоводяване, малко общо е зададен по този си начин. Със сигурност от момента на започване на осигуряване като СОЛ веднъж месечно ще трябва да се подават декларации в НАП, да се начисляват счетоводно осигуровки, да се изготвят платежни към бюджета. Теоретично при малък обем работа, самото счетоводно начисляване на осигуровките, и документите от евентуалната фирмена дейност могат да станат и веднъж накрая на годината, но си остава задължението за подаване на ежемесечните декларации за осигуряването в НАП и плащане на осигурителните вноски. При положение, че в процеса на осъществяване на дейността си попаднете под хипотеза за задължителна регистрация по закона за ДДС ( оборот от 50000лв., доставки по дистанционни продажби и др.такива ситуации, описани от чл.96 о чл.100 от ЗДДС) то задължително ще трябва да подавате ежемесечно декларации по закона за ДДС, което задължително изисква ежемесечно осчетоводяване на документите, изготвяне на дневници за продажби, дневници за покупки и декларации.

Имайте предвид, че при продажба на стоки онлайн, много лесно можете да попаднете в хипотеза за задължителна регистрация по ЗДДС.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден