Продажби с наложени платежи от физическо лице

Продажби с наложени платежи от физическо лице

 

Въпрос:
Здравейте!

Физическо лице съм и от няколко месеца изпращам стока с наложени платежи. За момента съм прекратил дейност понеже се притеснявам как мога да декларирам този оборот. Имам фактури за закупуване на стоката.

Благодаря предварително!

наложен платеж, приходи, данъци, ГДД, НАП, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Вашият единствен вариант е да декларирате в годишната си данъчна декларация доходите, които сте придобили. Имайте в предвид обаче следните няколко неща:

1. Дейността, която описвате е търговска дейност и съгласно търговския закон Вие трябва да сте регистриран търговец, за да извършвате такава дейност, т.е. при декларирането на тези доходи съществува риск от НАП да Ви наложат глоба, че сте извършвали тази дейност без да сте регистриран търговец.

2. Ако не декларирате получените от Вас доходи, води до риск от това НАП да установят, че сте извършвали търговска дейност, но не сте декларирали получените от това доходи (и естествено, ще установят, че сте извършвали търговска дейност без да сте регистриран търговец).

3. НАП ежемесечно получават справки от всички куриерски фирми, работещи на територията на България, на базата на които те извършват проверки на извършените доставки с наложен платеж.

4. Дейността която извършвате и начина по който получавате парите от своите клиенти предполага наличието на касов апарат и издаването на касов бон от Вас към Вашите клиенти. Естествено това няма как да се случи, ако не сте регистриран търговец, но в крайна сметка НАП могат да наложат глоба и за това.

В заключение - нещата са доста навързани и ако решите за в бъдеще да извършвате тази дейност Ви препоръчваме да се регистрирате като търговец (най-добрия вариант да регистрирате едно Дружество на Ваше име - ЕООД). По повод вече получените приходи, Ви препоръчваме да си декларирате доходите като физическо лице и да си платите съответния данък. Има вероятност от НАП да не установят въобще описаните по-горе нарушение и да се разминете без глоби. Също така има вероятност дори и да установят нарушенията да погледнат по-благосклонно към случая, тъй като не сте се опитали да укриете данъци.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден