Продажба на авторски книги

Продажба на авторски книги

 

Въпрос:
Здравейте!

Като частно лице искам да изпращам малка бройка от моите книги (издадени, публикувани) чрез куриерска фирма и наложен платеж.

Клиентите ще заплащат доставката и съответно стойността на книгата.

Аз, като частно лице, трябва ли да отчитам тези плащания?

Благодаря предварително!

продажби на книги, НПР, ГДД, приходи, данъци, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Всеки доход на физическо лице (частно лице), включително и описания от Вас доход от продажба на книги трябва да се декларира и се дължи и съответния данък. Във Вашият случай дължимият данък в размер на 10%, а сумата, която се облага с данък е сумата на общия приход намален с 40% нормативно признати разходи (това във случай, че казвате "моите книги" имате в предвид - Ваши авторски книги).

Разходни документи не се търсят и съответно не се и признават във Вашия случай. От приходите единствено се приспадат 40% нормативно признати разходи. Също така, ако сте самоосигуряващо се лице, платените от Вас осигуровки също се приспадат. Но ако сте автор на книги, които продавате (т.е. продавате Ваше лично авторско право) нямате задължение да се самоосигурявате. 

Във Вашия случай, имате нужда от следното:

1. На всяко тримесечие да се подава декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ (закона за доходите на физическите лица), с която трябва да декларирате и съответно внасяте авансов данък.

2. Ако решите да се самоосигурявате (или ако извършвате и друга дейност, която налага това) - ежемесечно трябва да се подава декларация обр. 1, с която да де декларират дължимите осигурителни вноски.

3. След като изтече годината да се подаде годишна данъчна декларация по ДДФЛ, с която трябва да декларирате общия си доход и направените авансови вноски. и ако имате данък за доплащане. Също така с годишната декларация се декларират и други доходи, които сте придобила като физическо лице, както и направените през годината осигурителни вноски.

Дали през фирма или като частно лице, дейността Ви, сама по себе си не изисква регистрация по ДДС. От тук следват няколко "принципни" положения:

1. След като дейността Ви не изисква регистрация по ДДС, то не се регистрирате и реално ДДС-то Вас не Ви касае по никакъв начин - не декларирате и не плащате нищо свързано с ДДС.

2. Въпреки, че дейността Ви не изисква регистрация по ДДС, Вие решавате по собтсвено желание да се регистрирате. В този случай ще трябва да начислявате ДДС върху своите продажби. Също така, ще можете да си приспадате ДДС върху направени покупки, които са свързани с дейността Ви и в които покупки има включено ДДС.

3. Въпреки, че дейността Ви сама по себе си не изисква регистрация по ДДС, то по други показатели се налага да направите регистрация по ДДС. Основните причини биха били - достигане на обото от 50 хил. лв за последните 12 месеца или ако получавате и/или продавате услуги на фирми, които не са Български, но са установени в рамките на Европейския Съюз (например, решавате да си правите реклама на книгите в Google или Facebook). Същуствуват и други причини за задължителна регистрация, но те са доста специфични. В зависимост от причината за задължителна регистрация отчитането на ДДС-то става по различен начин. 

Основното е, че закона за ДДС обхваща всички търговци по смисъла на търговския закон (независимо дали става въпрос за физическо лице или юридическо лице) и правилата на този закон, важат за всички. Т.е. факта, че сте физическо лице по никакъв начин не би смекчил режима на деклариране и плащане на ДДС. Нещо повече. Препоръчваме ако сметнете, че искате или Ви се налага такава регистрация, да регистрирате едно Дружество и да извършвате тази дейност през него, тъй като регистрацията по ДДС на физическо лице, би могло да има и негативни последствия (например при продажбата на движима/недвижима вещ, която дори и да няма връзка с търговската Ви дейност - Вие ще дължите ДДС).

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден