Продажба на ръчно изработени бижута в Etsy

Продажба на ръчно изработени бижута в Etsy

 

Въпрос:
Здравейте!

Бих искала да си отворя онлайн магазини в платформата Etsy и да продавам ръчно изработени бижута от мен. Доставката ще бъде за сметка на получателя. Ще се извършват продажби само в САЩ като стоката ще се изпраща от България. Смятам да си открия фирма и да се регистрирам по чл. 97а. Въпросът ми е свързан с отчитането на ДДС.

1. Дължа ли ДДС за онлайн продажби само в САЩ преди да достигна определен праг?

2. Какви документи са ми необходими, за да се отчитам изрядно в НАП?

3. Всеки месец ли трябва да се отчитам или на 3 месеца?

Благодаря предварително!

 

изработка на бижута, отчитане към НАП, месечни декларации, статистически отчети, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Директно към въпросите Ви:

1. „Дължа ли ДДС за онлайн продажби само в САЩ преди да достигна определен праг?“ - не дължите ДДС за продажбите Ви. Дължимото ДДС ще бъде платено от крайния получател, съобразно данъчните закони на САЩ. Ще дължите ДДС върху стойността на получените услуги от фирми, установени извън България (например върху стойността на фактурата за комисионните от Etsy).

2. „Какви документи са ми необходими, за да се отчитам изрядно в НАП?“ - Всички документи, свързани с извършваната от Вас дейност - фактури за направени покупки, ако закупувате материали/стоки извън България и документи, доказващи транспорта на тези материали/стоки, отчети за продажби от Etsy, банкови извлечения. На базата на тези документи се изготвят нужните декларации, които се подават към НАП с цел отчитане дейността на фирмата.

3. „Всеки месец ли трябва да се отчитам или на 3 месеца?“ - като фирма, регистрирана по ДДС ще имате следните задължения за отчитане:

- ДДС декларации - всеки месец до 14-то число се подава ДДС декларация за всички извършени покупки и продажби за предходния месец. Ако няма направени покупки и продажби се подава нулева ДДС декларация.

- декларация образец 1, декларация образец 6 - всеки месец до 25-то число се подава декларация образец 1 и декларация образец 6 за всяко осигурено през фирмата Ви лице за предходния месец. В най-общия случай, ако няма някакво основание, на което да сте освободена от осигуряване, то ежемесечно ще трябва да се подава декларация образец 1 за Вас. Ако имате наети лица на трудов договор и за тях ще трябва да се подава образец 1, както и образец 6. Ако само Вие ще се самоосигурявате през фирмата освен месечните декларации образец 1, в срок до 30 април всяка година трябва да подадете и годишна декларация образец 6.

- Годишен финансов отчет - всяка година до 30 юни се подава годишен финансов отчет на фирмата към Националния Статистически Институт, а до 30 септември се подава и към Търговския Регистър.

- Годишна данъчна декларация - всяка година в срок до 30 юни трябва да подадете годишна данъчна декларация към НАП, с която се определя дължимия годишен данък върху реализираната печалба.

 

Това са най-основните Ви задължения към Институциите в България. В зависимост от това дали имате персонал, дали достигнете определени обороти от приходи или определени размери на печалба, дали попадате в извадките на Националния Статистически Институт, е възможно да възникнат и допълнителни ангажименти с различна периодичност.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден