Данъци, които се плащат, при отдаване на апартамент под наем

Данъци, които се плащат, при отдаване на апартамент под наем

 

Въпрос:
Здравейте!

Какви данъци се плащат (община и НАП) при отдаване на апартамент под наем, като физическо лице,за летен сезон при реализирани приходи 6000лв за два месеца (юли и август). Имаме регистрация за патент и апаратамента има категоризация.

Благодаря предварително!

 

апартамент в Booking  , патент , туристически данък, Airbnb , счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Щом имате регистрация на патент, то ще дължите (по-скоро вече ще сте го платили) патентен данък за календарната година. Той се определя индивидуално от всяка община на база различни критерии. Освен това ще дължите следните данъци:

- туристически данък, който се определя от съответната община. Той е на база брой нощувки и също така се определя индивидуално от всяка различна община.

- осигурителни вноски 27,8% - те се дължат за периода в които сте извършвали дейност и се изчисляват на база общия получен доход получен за този период. т.е ако приемем че доходът Ви е 6000,00 лв. за 2 месеца (или 3000 на месечна база), то осигуровките които ще дължите ще са в размер на 1878,00 лв. Ако вече се осигурявате на някакво друго основание (управител на фирма, трудов договор и други), ще дължите осигурителни вноски върху сума, която събрана с другия Ви осигурителен доход не надхвърля максималния осигурителен доход (който е 3400,00 лв. в момента)

- ДДС - ако използвате платформите на Booking и/или Airbnb или ползвате други услуги от фирми извън България (например плащате реклама в Google и/или Facebook), ще трябва да се регистрирате по ДДС съгласно чл. 97а и ще дължите 20% ДДС върху стойността на получените услуги (например получавате фактура за комисионна от Booking на стойност 100 лева. в този случай ще дължите 20 лева ДДС, което ще трябва да декларирате и внесете в държавния бюджет).

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден