Покупка на вещ за лично ползване през фирма

Покупка на вещ за лично ползване през фирма

Въпрос:
Здравейте!

Аз съм ЕТ, но от няколко години фирмата ми не упражнява дейност. Искам да закупя професионален хладилник от Гърция, който ще ползвам лично - не е за търговски цели. За да се възползвам от по - ниската цена и от заплащане на ДДС-то в Гърция, мога ли да го купя чрез фирмата ми? Ще имам ли проблем в някой момент относно плащане на ДДС-то, граница, НАП?

Благодаря предварително!

 

лично ползване, ДДС, краен потребител, търговия в ЕС, мито, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Ако фирмата ви няма регистрация по ДДС в България и закупите хладилник от Гърция, то в Гърция ще ви начислят и ще  платите ДДС . Тогава никой в България няма да ви търси по повод на тази покупка на името на фирмата.

Ако фирмата ви е регистрирана по ДДС в България  и закупите хладилник от Гърция, то в Гърция няма да ви начислят и няма да  платите ДДС. Но в отчетите си по ДДС гръцката фирма ще посочи, че е продала на вашата фирма, регистрирана по ДДС в България, хладилник на определена стойност. Гръцката данъчна администрация уведомява българската данъчна администрация на кои фирми по какви сделки са продадени стоки без да е начислен ДДС в Гърция. Тогава НАП ще проследят дали вашата фирма си е самоначислила и платила дължимия ДДС за покупката на хладилника  в Гърция.

Принципът е, че крайния потребител в Евросъюза трябва да плати ДДС за този хладилник. Съгласно правилата в Евросъюза - вие сте краен потребител ( няма да го продавате на следващ клиент ) и ако не сте регистрирана по ДДС ще го платите в Гърция, а ако сте регистрирана по ДДС - ще го платите в България.

Търговията между страни в Евросъюза не се обмитява на граница, поради което нямате проблем с митница - трябва само да имате фактура за покупката.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден