Присъдено вземане от ЧСИ

Присъдено вземане от ЧСИ

Въпрос:
Здравейте!

Фирмата ни отдава под наем складови площи и помещения. Наш клиент не си е плащал наема в продължение на една година - 2020. Завели сме дело срещу него, което спечелихме.  Съдът е взел решение - вещ на длъжника, намираща се в наетото помещение, да бъде продадена чрез публична продан, за да си получим дължимите суми. Съдът е разпоредил - до намирането на клиент за продаваната вещ да получаваме възнаграждение за престой и охрана на вещта, която се продава /за период м.01.2021 – 04.2022/. В края на миналата година /2020/, след търг, вещта е продадена. В отчета за 2021 г. съм признала приход на база на решението на съда за получаване на възнаграждение и на факта, че имаме купувач, спечелил търга. Вещта е взета от купувача в края на м.04.2022 с приемо - предавателен протокол. Сумата, за която е продадена вещта е недостатъчна за удовлетворяване на вземанията ни за неплатен наем. Като привилегирован кредитор сме получили само сумите, които е разпоредил съда за престой и охрана за периода  /15000 лв. общо с ДДС/ и разноските по съдебното дело /1000/ лв. На кого трябва да издам фактура за сумата от 15000 лв.? Получаваме парите от сметката на ЧСИ. На него ли да издам фактура?

Благодаря предварително!

 

присъдено вземане, съдия изпълнител, неплатен наем, съдебно дело, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Фактурата трябва да бъде издадена на Вашия вече бивш клиент. Реално Вие предоставяте "услугата" (възнаграждение за престой и охрана) на него. Това, че получавате парите от ЧСИ-то  няма значение.

Естествено, ако в съдебното решение е записано, че самото ЧСИ ви дължи подобно възнаграждение, а не Вашият бивш клиент, то тогава ще издадете фактурата на ЧСИ-то. Но до момента не сме запознати да има такава практика. Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден