Подновяване на дейност на фирма

Подновяване на дейност на фирма.

Документи   счетоводител, счетоводна кантора, счетоводна къща, счетоводно обслужване, счетоводни услуги, подновяване на дейност, дейност на фирма, самоосигураващо се лице, София, РУСЕ, бУРГАС

 

Въпрос:

Здравейте, Интересува ме дали можете да ми дадете повече информация относно подновяването на фирма и нужните документи / фирмата съществува ,но е прекратена дейността- преди това е била свързана с търговия , продажби на стоки/ за създаване на школа по йога?Какви осигуровки и данъци на месец са нужни да се правят? Благодаря предварително!

 

Отговор:

Здравейте!

При започване и прекратяване на дейност на една фирма,  в НАП се подава "Декларация за регистрация на  самоосигуряващо се лице", по образец. В самата декларация се посочва дали става въпрос за започване, прекъсване или възобновяване на дейност. След като сте спрели дейността на фирмата, предполагам, че сте подали такава декларация. Сега трябва да подадете същата, но вътре да посочите, че възобновявате дейността, както и датата от която стартира самата дейност, респективно това е и датата, от която започвате да се осигурявате като самоосигуряващо се лице. Относно осигуровките, които трябва да се правят на месец, минималната сума върху която се изчисляват за самоосигуряващо се лице е 420 лв, което прави приблизително 108 лева осигуровки на месец. Това е при положение, че собственика и управителя на фирмата са едно и също лице (предполагам Вие) и в договора за управление е упоменато, че управителя не получава възнаграждение за извършения труд. В противен случай осигуровки ще се дължат и върху заплатата на управителя, съобразно възнаграждението му, описано в договора за управление, като това възнаграждение не може да бъде по-малко от минималният осигурителен праг за съответния вид дейност. 

Поздрави. 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден