Невалиден ДДС номер на чуждестранна фирма

Невалиден ДДС номер на 
чуждестранна фирма  счетоводна къща, счетоводител, чуждестранна фирма, ддс номер, задължено лице, испания, бургас, русе, пловдив, софия, счетоводител

 

Въпрос:

Здравейте, Нашата фирма има сключен договор за транспортни услуги с испанска фирма. При проверката във VAT системата, номерът на испанската фирма излиза невалиден. Испанската фирма е данъчно задължена, но не е включен номерът и във VAT. Въпросът ми е може ли да се фактурират транспортните услуги на тази фирма, въпреки че номерът не е валиден, като основанието за неначисляване на ДДС е чл. 86, ал.3, чл.21, ал.2 и чл.22. ? Също после да не се включва във VIES декларацията. Коректни ли ще са тези действия, за да не начислявам ДДС? Благодаря предварително.

 

Отговор:

Здравейте!

Трябва да имате предвид, че в няколко страни ( в това число и Испания ) фирмите имат по два ДДС номера - един за дейността си само в Испания и един за сделки извън Испания. Вероятно са Ви дали испанския си номер, или не са се регистрирали за такива сделки в ЕС и затова излиза невалиден. Попитайте контрагентите си за друг VАТ номер . При положение че не са регистрирани по ДДС в Испания Чл. 86, ал.3 казва че не начислявате ДДС при положение че мястото на изпълнение е извън страната. Чл. 21 и чл. 22 определят къде е мястото на изпълнение на доставката на услугата транспорт. При положение че доставяте услуга на данъчно задължено лице, мястото е където е регистриран получателя на услугата - Испанската фирма. При положение че доставяте услуга на данъчно незадължено лице - мястото на изпълнение е където доставчика е установил своята икономическа дейност - т.е. България ако фирмата Ви е регистрирана в България. В този случай чл. 86 ал. 3 е неприложима. Чл. 3 определя ясно кое е данъчно задължено лице - във Вашия случай Вашият испански партньор е данъчно задължено лице и следва да се счита, че мястото на изпълнение на доставката на транспортната услуга е Испания. Дори и да не е регистриран по ДДС в Испания, то при такава доставка на услуги той ще трябва да се регистрира по ДДС и да си самоначислява ДДС ( реципрочно на българския ЗДДС- чл. 97а, ал.1 )

Поздрави. 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден