Печалба от криптовалути

Печалба от крипто валути

 

Въпрос:
Здравейте!

Как се плащат данъци върху печалби от копаене на крипто и крипто "изкопано" от GameFi https://academy.binance.com/en/articles/what-is-gamefi-and-how-does-it-work

Имам доход и от друга държава и там всички данъци са платени. Тъй като на документи съм безработен, плащам осигуровки, базирани на минималната заплата, но ако примерно започна да изкарвам по 1000,00лв от копаене и пак отида да си платя осигуровките аз ще се водя ли безработен и съотвено осигуровките ще са бъдат ли на минималната заплата за страната или вече ще съм "нает"  и  ще плащам осигуровки на 1000.00лв?

Има ли разлика ако дохода се декларира в друга държава например Канада/САЩ и България има споразумения с тях за двойно облагане на данъци?

Благодаря предварително!

 

криптовалута, годишна декларация, доходи от чужбина, осигуряване, споразумение за избягване на двойното данъчно облагане, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Ако извършвате описаната от Вас дейност като физическо лице, без никаква регистрация, то трябва да попълните и подадете данъчна декларация за доходите на физическите лица в срок до 30.04.2024 г. С нея се определя каква печалба имате (приходи от дейността минус разходи свързани с дейността). От тази печалба се приспадат и дължими осигурителни вноски (около 28% от печалбата) и върху така получената сума се начислява 15% данък печалба.

За повече информация можете да прочетете информацията на сайта на НАП - https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite/virtualni-valuti

Когато имате доход, който декларирате, осигуровките се плащат изчислени на база дохода. Ако той е по-нисък от минималния осигурителен доход, то осигуровките се изчисляват на минималния осигурителен доход.

Данъкът се декларира там, където се счита, че сте местно лице. Ако имате удържан данък в друга държава на някакво друго основание (например дивидент или друг данък при източника), то трябва това обстоятелство да се декларира при подаване на годишна данъчна декларация, да се упомене дохода, кой го е изплатил и от коя държава, какъв данък е удържан и ако по силата на спогодбата за двойно данъчно облагане е нужно да се довнесе данък.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден