Прекъсване и възобновяване дейността на фирма

Прекъсване и възобновяване дейността на фирма

 

Въпрос:
Здравейте!

Въпросът ми касае прекъсването на дейността на ЕООД. Ситуацията е следната: желая да отдавам под наем външни реклами на други фирми, като в месеците, в които няма наематели, бих желал да минимизирам разходите за осигуровки. Тук идва и моят въпрос – може ли да избягвам осигуровките за самоосигуряващо се лице в месеците, в които не ми се плащат наеми, като подавам известие за прекъсване на трудова дейност? При поява на нов наемодател, да подавам ново заявление в рамките на 7 дни от започването на дейността. Ако да - има ли ограничение колко пъти може да се подава това известие за прекратяване в рамките на една година?

Благодаря предварително!

 

паузиране на фирма, прекъсване на осигуряване, възобновяване на дейност, фирмени разходи, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Това, че в даден месец нямате клиент и съответно доход, на теория не е достатъчно условие за липса на дейност. Ако през този период Вие търсите клиенти, правите реклама, правите разходи свързани с дейността - то това също са основания за наличие на дейност. Т.е. за да имате основание за спиране на дейност, то не би следвало да бъдат извършвани споменатите дейности, съответното тогава ще може да  минимизирате разходите за осигуровки. В закона няма някакво ограничение колко често ще се подава декларация за започване и спиране на дейност. Честото започване и спиране на дейност обаче може да подбуди съмнение и да накара органите на НАП да извършат проверка, която да установи обстоятелствата, налагащи това.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден