Откриване на ООД. Осигуровки на управител, съдружник и работник.

Откриване на ООД. Осигуровки на

управител, съдружник и работник.  откриване на оод, счетоводни услуги, регистрация на фирма, регистрация, управител, осигурителен доход, софия, русе, бургас, пловдив, осигурителни вноски, управител, съдружник

 

Въпрос:

Здравейте. Ще правим регистрация на фирма и отваряме магазин ,за първи път ни е фирмата е ООД и мислим да наемем един човек,въпросът ми е къде трябва да узаконя трудовият му договор.И друго, аз и съдружника ми все още работим на договор към различни фирми, които ни осигуряват трябва ли да се самоосигоряваме като управители на фирмата?

 

Отговор:

Здравейте,

Отговора ни по първия Ви въпрос:

Регистрирането на сключване или прекратяване на трудов договор става чрез подаване в ТД на НАП по регистрация на дружеството Уведомление по чл.62, ал. 5 от Кодекса на труда. То е по определена форма, съдържа точно определена информация и се подава с придружително писмо . Освен лични данни за назначения човек, се изискват и данни за икономическата дейност  в която се развива вашето дружество по класификацията на  КИД( Класификация на Икономическите Дейности ) както и точно изпълняваната длъжност по НКПД ( Национална Класификация на Професиите и Длъжностите ). В Уведомлението по чл. 62, ал. 5 от КТ се изисква и вписване на договореното трудово възнаграждение. Добре е да се съобразите с таблицата за Минималните Осигурителни Доходи (МОД) за страната за текущата година, определена в зависимост от КИД и НКПД. Там се определя МОД върху който се изчисляват осигурителните вноски които ще се правят за наетия персонал, като за всяка дейност има определени 9 групи категории персонал. Възможна е хипотеза с назначаване на персонал  с договорено възнаграждение под праговете на МОД, но при тези случаи осигуровки се правят задължително върху конкретния МОД от таблицата за текущата година.

По втория въпрос:

След като пристъпите към регистрация на фирма и започнете дейност като такава, всеки съдружник, упражняващ дейност в дружеството в което е съдружник, внася месечни осигурителни вноски върху осигурителен доход по определена скала ( приемана ежегодно със Закона за бюджета на ДОО), но не по-малко върху 420 лв. При положение, че някой от съдръжниците не полага абсолютно никакъв труд в дейността на дружеството, и участва единствено в разпределението и получаването на дивидент от дейността, то за него не се дължат осигурителни вноски като съдружник. Ако накой от съдружниците има сключен договор за управление на дружеството и в него има фиксирано възнаграждение, то за този съдружник задължително се внасят месечни осигуровки минимум върху посочената сума в таблицата за МОД за определената дейност в графата за първа група ( по принцип това е най високия осигурителен доход за всяка икономическа дейност ).

Това че със съдружника Ви сте осигурени по трудов договор в други дружества не отменя горецитираните основания за внасяне на осигурителни вноски. Трябва да имате предвид само факта, че максималния осигурителен доход на месец за едно лице не може да надхвърля определена граница, определяна със Закона за бюджета на ДОО. За 2014 г. тя е 2400 лв.

Или казано по друг начин, ако по трудовия договор осигурителния Ви доход е 2000 лв., то като самоосигуряващо се лице или по договор за управление осигурителния Ви доход не може да надхвърля 400 лв.

Предполагаме, че счетоводителят Ви е наясно с теси постановки и ще се съобрази с нормативните изисквания при изготвянето и подаването на необходимите документи.

Успех в бизнеса Ви!

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден