Българска фирма с дейност в ЕС. Осигуровки и данъци.

Българска фирма с дейност в ЕС.
Осигуровки и данъци   счетоводител, счетоводни услуги, счетоводство, счетоводна къща, бургас, софиа, русе

 

Въпрос 1:

Здравейте! Учредена е фирма със седалище в България, но с място на стопанска дейност в Белгия. Искам да си наема работници от България, как трябва да ги осигурявам за тези три-четири месеца докато работят в чужбина?Искам да им плащам осигуровките в БГ. Благодаря предварително!

 

Отговор 1:

Здравейте,

Назначавате ги на работа във фирмата си ( която е регистрирана в България ) и ги командировате в обекта където ще осъществявате дейността си в Белгия.При назначаването и обявяване на трудовите договори трябва да се съобразите с нормативната уредба и изискванията на законите в България.

Поздрави.

 

Въпрос 2:

По повод на същата фирма: дала съм за превод и легализация удостоверението за актуално състояние на фирмата, което да ми послужи в Белгия. Като си назнача работниците и ги командировам мисля и техните договори да преведа и легализирам. Това достатъчно ли ще е, за да нямам проблеми в Белгия или ще трябва да си изкарам разрешително за всеки от работниците си, които ще командировам?Осигуряването искам да бъде тук в България.

Поздрави.

 

Отговор 2: 

Здравейте,

Трябва да имате предвид, че за осъществената стопанска дейност в Белгия, българската фирма плаща данъци по белгийското законодателства ( не осигуровки а данъци ), за което трябва да уведомите белгийските данъчни служби и да регистрирате българската фирма в данъчните служби. Трябва да сте запозната с белгийското данъчно законодателство. Взаимоотношенията на българската фирма с работниците които назначава в България не касаят белгийските осигурителни институции. Ако назначите белгийски граждани на работа в българската фирма, то съгласно регламентите в ЕС приложимо осигурително законодателство се удостоверява със специален  формуляр А1, издаден от държавата където трайно е установено лицето ( за белгийците - от Белгия) и за тях ще трябва да внасяте осигуровки по сметките на белгийската осигурителна институция по изискванията на белгийското законодателство. За назначените българи и командировани в Белгия ще внасяте осигуровки по българското законодателство по сметките на НОИ.

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден