Отдаване под наем на апартамент

Отдаване под наем на апартамент

 

Въпрос:
Здравейте!

Аз съм частно лице с постоянно местожителство извън територията на Република България. Собсвеник съм на апартамент в София, който за времето, в което не съм в страната (т.е. частично използвам) отдавам под наем чрез онлайн платформите Booking, Airbnb и др. Наемането на апартамента е за краткосрочен период – 2 и повече нощувки. Гостите обикновено са чуждестранни или български граждани. Приходът от нощувки се получава по банков път, като разлика между цената, платена от клиента и комисионната, която сайтът си удържа.

По повод измененията в Закона за туризма от 25.02.2020г. и включването на стаите за гости и апартаментите за гости като туристически обект – място за настаняване, следва да се предприемат правни и фактически действия, които да гарантират отдаването под наем на недвижимите имоти при спазване на българското законодателство.

Имам следните въпроси:

1. Доколкото ми е известно местата за настаняване подлежат на задължителна регистрация в съответната община по местонахождението на имота. Регистрацията ще се извършва по реда на специална Наредба.

2. Трябва ли регистрация по чл.97а, ал.1 от ЗДДС като получател на услуга от чуждестранно лице (AIRBNB, etc), и ако трябва, какво се включва в дневника за продажби и покупки ежемесечно?

3. Дължи ли се 20% ДДС върху комисионната на сайта, т.е. върху услугата, която е получена?

4.Дължи ли се 9% ДДС на нощувките?

Благодаря предварително!

нощувки, ДДС, онлайн, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Директно на Вашите въпроси:

1. След като предлагате място за настаняване, то е задължително да имате категоризация. Категоризацията се прави след входиране на нужните документи към съответната община. Съответно ще дължите и туристически данък, който отново се определя от самата община, на база осъществените нощувки. Прилагаме линк към министерство на туризма и към столична община с по-подробна информация относно процедурата и изискванията за категоризация:

http://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/uslugi-v-turizma/kategorizirane-na-mesta-za-nastanyavane

https://usl.sofia.bg/ePortal/pages/text/service-details.jsf;jsessionid=32B8FD7BDB4B827304D8EDEA5F9BC1B2.apps01?serviceId=296

2. Регистрацията на основание чл. 97а от ЗДДС е задължителна. В дневника за продажба се включват протоколите за начислено ДДС върху получената услуга.

3. В продължение на отговорът ни в т.2 - да, дължи се 20% ДДС върху стойността на получените услуги от лица извън България, като това се декларира.

4. Ако регистрацията ви по ДДС е само на основание чл. 97а (т.е. не сте достигнали оборот от 50 хил. лв, което налага регистрация и по чл. 96), то не се дължи ДДС върху продажбите.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден