Онлайн магазин

Онлайн магазин

 

Въпрос:
Здравейте!

Планирам да създам свой онлайн магазин. В началото обмислям да продавам тениски с текстилен печат, а на по-късен етап да започна да създавам свои модели дрехи. Планирам продажбите да се случват главно чрез социалните мрежи Instagram и Facebook, тъй като разполагам с аудитория, която да ми помогне с разрастването на бизнеса. Имам нужда от разяснение за доста неща. Например, задължително ли е да имам създаден сайт, касов апарат или може да се осчетоводяват продажбите чрез куриерската фирма, която ще ползвам? Какви разходи ще имам по осчетовдяването и осигуровки? В момента работя на трудов договор. Това има ли общо с регистриране на фирма?

Благодаря предварително!

магазин, онлайн, ЕООД, ДДС, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

На първо място ще започнем с това, че след като смятате да извършвате търговска дейност, то следва да се регистрирате като търговец. Имате няколко възможности, но в най-общия случай регистрацията на Дружество е най-удачния вариант. Регистрацията става след подаване на набор от документи към Търговския регистър. Ще имате държавна такса в размер на 110,00 лв., нотариална такса в размер на 6,00 лв. и банкова такса за откриване на набирателна сметка, в зависимост от това коя банка си изберете. Ние можем да Ви окажем съдействие при изготвянето на нужните документи. След подаване на нужните документи към Търговския Регистър, срокът за издаване на регистрация е 7 дни.

От своя страна онлайн търговията не изисква да имате собствен сайт и домейн. Можете да ползвате всякакви други платформи - Facebook, Instagram, Etsy, Amazon, Shopify и др, на които можете да си създадете акаунт, през който да извършвате своята търговска дейност. Важното е, акаунта, който използвате да е на името на Вашето Дружество.

Касовият апарат е задължителен единствено, ако имате задължение да издавате касов бон - при плащания в брой, при присъствени плащания с дебитна/кредитна карта и при плащане с наложен платеж. Относно наложения платеж искаме да направим едно уточнение. Куриерските фирми предлагат 2 вида услуги - наложен платеж и пощенски паричен превод. При наложен платеж, Вие изпращате пратка към своя клиент, куриерската фирма получава плащането и Вие отивате в техен офис, за да го получите. В този случай Вие имате задължението да издадете касов бон. При пощенския паричен превод обаче Вие имате предварително сключен договор с куриерската фирма и след като те получат плащането от Вашите клиенти, сумата Ви я превеждат по банков път. В този случай нямате задължение да издавате касов бон.

Осигуряването е задължително. Изключенията са две - вече се осигурявате като самоосигуряващо се лице (СОЛ) и/или вече се осигурявате на максималния осигурителен праг. Ако не попадате в изключенията то размерът на месечните осигурителни вноски ще зависи от това за какви рискове решите да се осигурявате.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден