Отдаване на имот от фирма със спряна дейност

Отдаване на имот от фирма със спряна дейност

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам регистрирана Зъботехническа лаборатория -  ООД. Съпругът ми почина и искам да закрия фирмата. Помещението, което ползвам е преустроено от жилище в Зъботехническа лаборатория. Аз не мога да работя повече, защото съм пенсионерка. Искам да отдам под наем двете работни места. Мога ли при закрита фирма и регистрирано помещение да отдам под наем местата.

Благодаря предварително!

наем, ликвидация, собствен имот, прекъсната дейност, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Въпросът Ви има три варианта:

1. Ако въпросният апартамент е собственост на фирмата, то при закриването (ликвидацията), всички активи (включително и въпросиня апартамент) ще станат собственост на собствениците на капитала (в случай че фирмата няма задължения към някакви кредитори и активите не бъдат използвани за покриването на задължения). След като стане Ваша собственост, Вие можете да си го отдавате под наем като физическо лице.

2. Ако въпросният апартамент по начало си е Ваша лична собственост, като е бил отдаван под наем на фирмата за нейната дейност, то след като фирмата вече не извършва дейност, можете да си го отдавате под наем като физическо лице.

3. Ако под затваряне на фирмата имате в предвид да преустанови дейност, но без да я ликвидирате и апартаментът е собственост на фирмата, то в този случай отдаването на апратамента под наем си е търговска дейност и няма как фирмата да е със спряна дейност. Варианта е този апартамент да бъде прехвърлен на Ваше име и да си го отдавате под наем като физическо лице, а фирмата да си стои със спряна дейност.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден