Внос на козметика от ЕС

Внос на козметика от ЕС

 

Въпрос:
Здравейте!

Искам да вкарам козметика от Испания. Фирмата ми не е регистрирана по ДДС. До колкото ми е известно за суми под 20 000лв е позволено. Моята сметка е 3000 евро и сега получих проформа, в която няма начислед ДДС. Как да процедирам? Кога се плаща това ддс?

Благодаря предварително!

 

регистрация по ДДС, внос, проформа фактура, начисляване на ДДС, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

На първо място -  не че не е позволено да получите доставка на стоки от друга страна от Европейския Съюз за сума над 20 хил. лв., но би възникнало задължение за регистрация по ДДС.

Конкретно във Вашия случай - проформа фактурата не е официален документ. Тя има по - скоро ролята на "покана за плащане". Официалният документ, който ще трябва да Ви издадат, е фактура. В нея би следвало да Ви бъде начислено ДДС, валидно за Испания. Ако това не бъде направено, проблемът остава на Вашия доставчик След като Вие не сте регистрирано по ДДС лице, задължението за начисляване и внасяне на данък е негово, а не Ваше. Така че, дори и да получите фактура без начислено ДДС, Вие нямате ангажимент да правите нищо - евентуални проблеми и санкции биха възникнали за Испанската фирма.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден