Отдаване на имот от физическо лице

Отдаване на имот от физическо лице

 

Въпрос:
Здравейте!

Казусът е следния: Притежавам къща, която искам да отдавам краткосрочно под наем. Мога ли да го правя законно без да имам фирма, също така попадам ли в условията за патентен данък? Как се декларират приходите от ФЛ? Необходимо ли е да използвам услуги от счетоводител? Ако съм изпуснала нещо важно по темата, моля допълнете?

Благодаря предварително!

 

къща за нощувки, патентен декларация, регистрация по ДДС, осигуряване, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Можете да извършвате посочената от Вас дейност като физическо лице. За целта ще трябва в общината, в която се намира апартамента, да подадете патентна декларация и да заплатите дължимия патентен данък. Той е различен за всяка община и се определя на база броя легла и звездите на мястото за настаняване. В края на годината ще дължите осигуровки на база реализирания през годината доход. Те се декларират с подаване на годишна данъчна декларация. Имайте предвид, че ако ще използвате услуги на чуждестранни онлай платформи като Booking и/или AirBnb (или използвате друга услуга от фирма, която не е регистрирана в България - например реглама в google, facebook), подлежите на задължителна регистрация по ДДС като физическо лице на основание чл. 97а от Закона за ДДС. При наличието на тази регистрация по ДДС, ще дължите ДДС върху сумата на получените услуги от чуждестранни фирми, като ще трябва да декларирате тези обстоятелства ежемесечно.

 

Принципно нямате задължение да имате счетоводител. Всичко можете да си го направите и сам чрез издаден от НАП ПИК-код и при ДДС регистрация чрез безплатен софтуер на НАП.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден