Отдаване на имот, собственост на две лица

Отдаване на имот, собственост на две лица

 

Въпрос:
Здравейте!

Аз и моят съпруг ще отдаваме имот под наем през Booking и Airbnb . Имотът е собственост и на двамата, аз съм регистрирана по ДДС , а съпругът ми не е . Как стои въпросът с сигуряването , като в момента аз работя на трудов договор, той не се осигурява .Трябва ли той да се регистрира по чл.97 а от ЗДДС . Двамата ли ще издаваме фактура ?

Благодаря предварително!

доход от наем, чл. 97а от ЗДДС, издаване на фактури, нощувки, ДДС регистрация, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Във Вашия случай, след като имота се притежава от двама Ви, имате няколко варианта:

1. Ако го експлоатирате като физически лица, то ще трябва двамата да се регистрирате по ДДС – чл. 97а и да разделяте и декларирате дохода от нощувки пропорционално на собствеността Ви върху имота. Издаването на фактури от физически лица не е задължително, но ако Ви поискат такава можете да издадете, като в случая ще трябва и двамата да издадете фактура.

2. Съпругът Ви може да прехвълри неговата част от имота на Ваше име и да го експлоатирате само Вие, съответно само Вие да декларирате дохода от нощувки (регистрация по ДДС вече си имате).

3. Съпругът Ви да отдаде под наем неговата част от имота на Вас и да го експлоатирате само Вие, съответно само Вие да декларирате дохода от нощувки (регистрация по ДДС вече си имате). В този случай трябва да имате в предвид, че съпругът Ви ще трябва да декларира също доход от наема който ще получава от Вас.

4. Да регистрирате фирма (на Ваше име, на негово име или обща фирма), да отдадете апартамента под наем на фирмата и да бъде експлоатиран от фирмата, съответно тя да декларира дохода от нощувки и да си направи ДДС декларация. В този случай ще трябва да имате предвид, че Вие и съпругът Ви ще трябва да декларирате дохода от наема, който ще получавате от фирмата. От друга страна този наем ще бъде разход на фирмата, който ще намали реализираната печалба и съответно дължимия данък.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден