Нулева декларация при ЕООД

Нулева декларация при ЕООД   счетоводни услуги, нулева декларация, ДДС, ЕООД, фирма, софия, пловдив, русе, бургас, 

 

 

Въпрос:

 Здравейте, имам следните въпроси, ако си открия ЕООД, и после реша да го закрия вярно ли е, че всяка година освен нулева декларация трябва да правя публикации във вестника на стойност 100 лв. И колко струва пълното закриване на фирмата, ако я закрия, така, че да не подавам декларации и да не правя публикации във вестника. Също така ме интересува след 50 000 лв. се регистрирам по ДДС, или от самото начало съм по ДДС, освен 10%данък печалба. Благодаря Ви.
 

Отговор:

Здравейте,
След регистрация на нова фирма не означава че тя започва да действа. Просто тя съществува в правния мир със своя идентификационен код и име. Ако решите да преустановите дейност в определен момент, не е необходимо да закривате фирмата си, а само да подадете една декларация за преустановяване на осигуряването на самоосигуряващото се лице ( собственик). Ако в една година имате осъществявана някаква дейност с отчетени разходи и приходи, то след приключване на годината ( в началото на следващата) за фирмата се изготвя и подава статистически отчет в Статистическото бюро, данъчна декларация в НАП и Годишен финансов отчет в Търговския регистър. Нямате задължение да публикувате по вестниците и други издания, тъй като Търговския регистър е публичен и от там може да се получи нужната информация от потребителите. В годините в които фирмата няма никаква дейност не се подава статистически отчет, в НАП се подава само нулева данъчна декларация ( една страница ) и се подава нулев отчет в търговския регистър. Публикуването в търговския регистър струва 40 лв. при подаване на хартиен носител и 20 лв. ако се подава по електронен път.
Регистрацията по ДДС бива задължителна и по избор. Задължителна е при достигане на 50000 лв. оборот ( на приходите ) . в рамките на 12 последователни календарни месеца. Но ако желаете, може да се регистрирате и преди това, без да сте достигнали 50000 лв. за 12 месеца. В зависимост от сферата на дейност може да имате или нямате изгода от регистрацията по ДДС, но това е въпрос който може допълнително да се обсъжда.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден