Начисляване на ДДС на стока при закриване на фирма

Начисляване на ДДС на стока при закриване на фирма

 

Въпрос:
Здравейте!

Имахме хранителен магазин и го затворихме поради липса на работа. Как се изчислява ДДС-то за останалата стока?

Казват ни някакви огромни суми, а ние нямаме стока за тези пари.

Благодаря предварително!

 

закриване на фирма, ДДС дерегистрация, начисляване на ДДС на налични стоки, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Да разбираме, че фирмата е била регистрирана по ДДС и сега искате да я дерегистрирате. В този случай законът изисква да начислите 20% ДДС върху стойността на наличната стока (стойнот по закупуване) за която сте ползвали данъчен кредит (т.е. за която сте приспадали и/или възстановявали ДДС) - чл. 111 от Закона за ДДС.

Ще дадем пример: Ако имате налична стока, която по цени, на които сте я закупили, е 10 хил. лв. Ако за цялата тази стока сте ползвали ДДС (или сте го приспаднали от ДДС което сте дължали или сте го възстановявали), то ще трябва върху тези 10 хил. лв. да начислите 20% ДДС и да го внесете в държавния бюджет.

Тук правим следното уточнение - за стойност на налична стока се счита стойността по счетоводни документи, а не реалната налична стока. Естествено, при коректна работа както от страна на счетоводителят Ви, така и от Ваша страна, двете неща биха били равни, но практиката ни показва, че това рядко е така.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден