Услуги в сферата на дигиталния маркетинг

Услуги в сферата на дигиталния маркетинг

Въпрос:
Здравейте!

Имам нужда от информация какви са моите задължения (данъци, осигуровки, регистрации, счетоводство и т.н) при предлагане на услуги в и извън ЕС. В момента съм назначена на трудов договор, но скоро обмислям да започна и допълнителна дейност (услуги в сферата на дигиталния маркетинг). Като приходи от тази допълнителна дейност не очаквам повече от 2000лв месечно за момента. Ще бъда благодарна, ако мога да получа информация относно какво би било най - подходящото решение за тази ситуация (дали е регистрация на фирма или друго).

Благодаря предварително!

 

маркетинг, дигитални услуги, данъци, осигуровки, фирма, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Накратко - при месечен доход от 2000,00 лв. при свободна професия ще дължите около 10 800,00 лв. данъци и осигуровки на годинша база, а при работа с фирма около 5 500,00 лв. данъци и осигуровки на годишна база. Правим уточнение, че тези цифри са изчислени на база единствено приходи, без да сме заложили евентуални разходи, тъй като нямаме представа какви разходи бихте очаквали за да извършвате Вашата дейност.

 

Малко по-подробно:

От данъчна гледна точка нещата изглежта така:

- при свободната професия Вие декларирате размера на приходите за годината. От така получената сума приспадате 25% нормативно признати разходи и платените през годината осигуровки и върху получената сума дължите 10% данък.

- при ЕООД Вие декларирате размера на приходите и разходите, свързани с дейността Ви. Ако приходите са повече от разходите, то Вие реализирате печалба и тази печалба се облага с 10% данък.

 

От осигурителна гледна точка нещата стоят по следния начин:

- при свободна професия се осигурявате ежемесечно, като съответно трябва да декларирате и внасяте осигуровки всеки месец, като минималния осигурителен доход в момента е 710,00 лв, което означава минимални осигуровки в размер на 200,00 лв на месец. В края на годината при подаване на годишна данъчна декларация, се прави изравняване. При това изравняване се гледа реализирания доход през годината. Ако сумата му надвишава сумата, върху която сте се осигурявали, трябва да довнесете осигуровки върху разликата. Сумата върху която се внасят осигуровки на годишна база не може да бъде по-висока от 40 800,00 лв. за 2023 година.

 

- при ЕООД осигуровките отново се внасят върху минималния осигурителен доход за годината -710,00 лв., като разликата е, че няма годишно изравняване на осигурителните вноски.

 

Т.е. чисто от данъчна и осигурителна гледна точка, ще трябва да си прецените и да си направите някакъв план относно какви приходи очаквате да получавате и какви разходи бихте имали. Единствено по този можете да  определите, коя форма на дейност е икономически по-изгодна за Вас (т.е. бихте платили по-малко данък и осигуровки).

 

Извън разликите от данъчна и осигурителна гледна точка съществуват и няколко чисто функционални разлики:

- парите, които изкарвате като свободна професия реално са си Ваши пари и можете да си ги "харчите" когато и за каквото си искате. При ЕООД, парите, които фирмата изкара си остават на фирмата. Ако искате Вие, в качеството си на собственик да разполагате с тези пари, има няколко варианта - да си давате заплата, да си дадете заем или след като финансовата година изтече и фирмата, ако е реализирала печалба, да си разпределите печалбата като дивидент (но ще трябва да платите допълнителни 5% данък дивидент върху тази сума).

- ако упражнявате своята дейност като свободна професия, няма да имате задължението да издавате касов бон при получаване на пари в брой. За ЕООД това облечкение не важи и ако получавате пари в брой, ще трябва да имате предварително закупен касов апарат, от който да издавате касови бележки.

- за да се регистрирате като лице, упражняващо свободна професия, е нужно към комплекта документи (заявление и декларация) да предоставите и диплома или някакъв друг сертификат, който да удостоверява компетенцията Ви да предоставяте услугите, които ще извършвате. Самата регистрация се извършва от Регистър Булстат в рамките на 24 часа, като има и държавна такса в размер на 10,00 лв. За да регистрирате ЕООД процедурата е малко по-дълга и сложна. Като начало се подготвят комплект с документи (учредителен акт, протокол от учредително събрание, договор за управление, няколко декларации и образец от подпис). Част от документите се заверяват при нотариус. След това трябва да откриете набирателна сметка в банка по Ваш избор, по която да внесете началния капитал. Минимумът е 2,00 лв. Вносната бележка за внесения капитал, заедно с останалите подготвени документи  се подават в Търговския Регистър, в срок не по-късно от 7 календарни дни от датата на учредителния акт, като регистрацията се извършва в рамките на 7 работни дни. Държавната такса е 110,00 лв. Нотариалната такса ще Ви е 8,00 лв., а банковата такса ще зависи от избраната от Вас банка, като тя ще варира от 10,00 до 50,00 лв.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден