Начини да упражняваме професията козметик и маникюрист

Начини да упражняваме професията козметик и маникюрист

 

Въпрос:

Здравейте,

имам въпрос относно упражняването на професията козметик+маникюрист (занаятчийска професия).Мога ли да си отворя салон, да работя сама и да съм регистрирана като физическо лице, т.е. да нямам фирма и касов апарат, да си плащам процент от заплатата, на която се осигурявам, за осигуровки и да плащам годишен данък печалба? Четох, че е възможно, но така ли е всъщност? И другия ми въпрос е: мога ли да упражняват професията по този начин и да работя и на друго място, на договор?

Благодаря!

свободна професия, маникюрист, козметик, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

За да се случи това е необходимо да се регистрирате в регистър Булстат като лице упражняващо свободна професия. За да се регистрирате е необходимо да притежавате диплом, сертификат или друг документ, доказващ придобитата от Вас квалификация да упражнявате тази професия. Документите се подават както отбелязахме по-горе в регистър Булстат към Агенцията по вписване.

След като получите регистрацията се подава декларация в НАП за започване на дейността и започване на осигуряването като самоосигуряващо се лице. За целта ежемесечно се подава декларация обр.1 за осигурителните вноски (и съответно се заплащат). На тримесечия се правят авансови вноски за данък върху доходите (декларация обр.55 от ЗДДФЛ). Облагаемият с данък доход се определя, като от реализираните приходи се намалят разходи в размер на 25% от реализираните доходи (без да е необходимо да ги доказвате с документи). Съгласно действащата в момента рамка на действащото данъчно законодателство, лицата упражняващи свободни професии не са задължени да отчитат приходите си чрез издаване на касови бележки от касов апарат.

Успоредно с това, Вие може да работите на трудов договор на друго място при друг работодател, но там Вие се осигурявате отделно от това, което трябва да се осигурявате като лице упражняващо свободна професия. В края на годината задължително подавате годишна данъчна декларация, в която декларирате всичко доходи добити през годината (независимо дали са по трудов договор или от упражняване на свободна професия), декларирате удържания данък през годината и формирате дължимия за доплащане данък. Също така формирате годишния си осигурителен доход и ако е необходимо довнасяте осигуровки (ако годишния осигурителен доход надхвърля осигурителния доход върху който сте внасяли осигуровки през годината).

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден