Магазин със стоки от Китай

Магазин със стоки от Китай

Въпрос:

Здравейте,
Искам да открия голям магазин със смесена стока(дрехи, кухненски посуда, офис артикули, декорация за дома, инструменти, играчки, козметика, текстил за спалнята, кухнята, банята...). Повечето от стоката ще внасям от Китай.
Интересува ме каква фирма е най-добре да отворя? И най-изгодно. Например ако съм регистрирана по ДДС счетоводството е по-скъпо доколкото знам. Но пък може да има други предимства?
Също преди да започна искам да знам какви данъци и такси трябва да плащам при вноса и на каква стойност? И какви разрешителни и сертификати са ми нужни.
Съдействате ли за отварянето на фирмата и става ли без аз да присъствам? С пълномощно? Аз живея в Холандия и искам колкото се може повече неща да уреждам оттук.
Колко ще ми струва отварянето на фирмата? И колко е таксата за воденето на счетоводството на месец горе долу.

Предварително благодаря за отговора!

стоки от Китай, мито, ДДС, регистрация на фирма, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

 

Отговор:

Здравейте, 

Казвам се Живко Радославов и отговарям за новите клиенти в счетоводни къщи B&Si Service. Радвам се, че се обръщате към нас за съвет относно Вашият бъдещ бизнес и за евентуално бъдещо партньорство между нашите фирми. В петте ни офиса обслужваме над 1000 фирми, от България и от и извън Европейския съюз. Имаме клиенти от три континента практически във всички сфери на стопанския живот и в този ред на мисли воденето на счетоводството на вашата фирма няма да представлява трудност за нас. 

Минавам конкретно на запитването:

Форма на дружеството - Най-удобната форма за упражняване на дейността, към която сте се насочили (магазин със смесени стоки от Китай) ще е Дружество с Ограничена Отговорност (ООД), като в случай, че сте едноличен собственик на капитала на дружеството, то ще бъде Еднолично Дружество с Ограничена Отговорност (ЕООД). 

Регистрация по ДДС - Що се отнася до регистрацията по ДДС, в случай че ще продавате само в магазин в България (а не например онлайн в други страни членки на ЕС) то независимо от факта, че ще внасяте стоки от Китай, такава не е задължителна според действащото към момента законодателство. Има възможност разбира се да се регистрирате доброволно по ДДС, но това решение трябва да е икономически обосновано. При всички положения, независимо дали сте регистрирана по ДДС или не, когато стоката от Китай пристигне в България (или в която и да е друга страна от Европейския съюз) за да я освободите от митница, трябва да се заплати ДДС, начислено върху стойността на стоката. 

В случай, че имате регистрация по ДДС ще можете да ползвате това ДДС, което сте платили на митниците като данъчен кредит. От друга страна ще трябва да начислявате и внасяте 20% ДДС върху всички продажби. Накратко ще трябва да внасяте ДДС върху продажбите и ще може да приспадате ДДС, начислено (и реално платено на митницата) върху покупките. Тъй като при всички случаи, когато купите нещо Вие го продавате на печалба, икономическата логика сочи че ДДС-то което ще трябва да внасяте ще е повече от това, което ще може да приспадате и ще трябва ефективно да внасяте ДДС (независимо че може да се случи някой месец, в който да излезете на възстановяване на ДДС). 

В другия случай, в който нямате регистрация по ДДС, пак ще трябва да платите на митницата ДДС, за да вкарате стоките в ЕС (в конкретния случай в България). Тук, тъй като не сте регистрирани по ДДС, нямате право да ползвате платеното ДДС като данъчен кредит, но от друга страна нямате и задължението да внасяте ДДС върху продажбите, което реално би било повече. Така или иначе при достигане на оборот от 50 000 лева ще трябва задължително да се регистрирате по ДДС, но моят съвет е до достигането на задължителния оборот за регистрация да не се регистрирате, тъй като икономическата логика сочи натам. 

Данъци и такси при вноса - При вноса ще трябва да заплатите различни митнически такси в зависимост от количеството и видовете на стоките, които ще внасяте, които се определят от Агенция Митници. Върху стойността на стоката плюс всичките митнически сборове се начислява и 20% ДДС (това беше уточнено в предната точка). По вноса на стоката е това. Отварям скоба, че освен при вноса, от регулярната дейност на фирмата ще се формира някаква печалба в края на годината, която се облага с Корпоративен данък (т.нар. Данък Печалба) и е в размер на 10%. След като заплатите този данък, печалбата от годината все още е във фирмата, под формата на "неразпределена печалба" от текущия или предходни периоди. В случай че желаете да изтеглите дадена сума като дивидент, в качеството си на съдружник/собственик, трябва да заплатите още 5% данък дивидент и парите са легално Ваши с платени всички данъци. 

Разрешителни и сертификати - В примерния списък със стоки, с които ще търгувате не видях някакви, които да са под специален режим и да изискват специални разрешителни от различни институции за търговията с тях (такива са например горива, цигари, хранителни стоки и т.н.). Във вашия случай обаче, след като ще вкарвате стоки в Европейския съюз, те ще трябва да отговарят на определени условия за здраве и безопасност в ЕС. Трябва да изискате от производителите или търговците от Китай документация (която да можете да предоставите при поискване), която да доказва произхода и качеството на стоките и факта че отговарят на изискванията на ЕС. Прилагам линк, който може да изясни въпроса със сертификатите, като обръщам внимание, че що се отнася до детски играчки и всички продукти за деца, регулациите са много строги - https://europa.eu/youreurope/business/product/ce-mark/index_bg.htm  . Освен изискванията към внасяните стоки в зависимост от големината на магазина може да има и изисквания към помещението от службите за пожарна безопасност.

Съдействие при откриване на фирма - предлагаме пълно съдействие при откриването на фирми, както в случаите когато управителя е тук, така и в случаите когато той не присъства, с нотариално заверено пълномощно. Тук цените варират в зависимост от това, дали клиента ще има последващ сключен договор за абонаментно счетоводно обслужване с нашата фирма или правим "регистрация на фирма" като еднократна услуга с еднократен хонорар. При всички случаи има общи разходи по откриването на фирмата, които са около 150-180 лв, като в тях се включват държавна такса (110 лв), такса за откриване на набирателна сметка (от 10 до 30 лв в зависимост от банката), нотариална такса за заверка подпис на управителя (6-10 лв в зависимост от нотариуса) и фирмен печат (20-40 лв в зависимост от печата).

При вариант за регистрация на фирма със сключен договор за счетоводни услуги, в случай че управителят е тук, ще заплатите само държавните такси и общи разходи. Хонорар за нас няма да начисляваме. В случай че управителят не присъства процедурата е малко по-сложна. Имате предимство че сте българка и няма да се правят преводи и легализация на документите, но при всички положения ще трябва да се завери пълномощно за нас. Най-удачно е това да стане в Българското посолство в Холандия. С това пълномощно ние можем да регистрираме фирмата. Цената на услугата с включени държавни такси и общи разходи, включително печат е 400 лв, като за последващо откриване на разплащателна сметка и активирането на онлайн банкиране, се доплаща още 50 лв, като за второто трябва да се направи отделно пълномощно. 

При вариант за еднократна услуга "регистрация на фирма" в случай че управителят е тук, освен държавните такси и общите разходи нашият хонорар е 150 лева. В случай на отсъствие на управителя и регистрация с пълномощно от наша страна, цената на услугата с включени държавни такси и общи разходи, включително печат е 550 лева, като за последващо откриване на разплащателна сметка и активирането на онлайн банкиране с пълномощно, се доплаща още 80 лева. 

Времето от момента на входиране на документите в Търговския регистър до излизането на готовата фирма обикновено е в рамките на 1-3 дни.

Такса за месечно счетоводно обслужване -  За да ви предложа конкретна цена за счетоводното обслужване ще ми е нужна малко повече информация, като например:

- Ще продавате ли стоки онлайн, освен във физическия магазин;

- Ще имате ли клиенти чуждестранни лица или фирми, в случай че търгувате извън България. Ако да, те ще са от Европейския съюз или може и да има износ към трети страни;

- Колко души назначени на работа предвиждате;

- Колко касови апарата;

- Колко банкови сметки;

- Ще има ли някакви служебни коли и ако да - колко;

- Ще има ли някакви дълготрайни активи закупени на фирмата (в това число не влизат стоките), като например помещение за магазина, оборудване, служебни автомобили и т.н.

След като имам тази информация ще мога да ви дам и конкретно ценово предложение. Ще трябва да уточним и в кой град възнамерявате да отворите магазина, респективно да ползвате и нашите счетоводни услуги. Така или иначе след като искате да ръководите нещата от чужбина реално не е задължително счетоводството да е в същия град като магазина и може да изберете който ви е най-удобен. Качеството във всичките ни офиси е еднакво.

Надявам се съм изяснил въпросите които ви интересуват. Очаквам вашите уточнения относно ценовата оферта и оставам на разположение за допълнителни въпроси.

 

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден